In de nieuwe podcastserie England, My England duikt Ab Nieuwdorp in de wereld van de Engelse Muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende Britse componisten zoals Elgar en Purcell. England, My England is ook een persoonlijke zoektocht naar de Britse ziel.

Hoe klinkt de Britse ziel?

Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse ziel? Die vraag stelt hij aan verschillende reisgenoten, onder andere aan contrabassist Dominic Seldis, fluitiste Emily Beynon en aan professor David Burn. 

blockquote
Deze podcastserie is voor mij een reis door de mooiste Engelse muziek en een aaneenschakeling van inspirerende ontmoetingen en ontdekkingen!
Ab Nieuwdorp
ab in london westminster-1.png
Beluister de podcast 'England, My England' via je eigen podcastplatform.
ab in london westminster-1.png

London
De podcast brengt Ab naar hartje Londen, voor de Last Night of the Proms, het Grootste Britse klassiekemuziekfeest. Maar als hij eenmaal in Londen is, loopt de reis heel anders…

Aflevering 1:  England, My England

Waar komt die tomeloze liefde voor alles wat Engels is bij Ab vandaan, en hoe heeft het zijn leven gevormd? Je hoort het in deze eerste aflevering. Ook gaat Ab langs bij Dominic Seldis, de Engelse solo-contrabassist van het Concertgebouworkest. Dominic vertelt hoe volgens hem de Britse ziel doorklinkt in de muziek van onder andere Edward Elgar en Benjamin Britten. 
Luister aflevering 1:

Aflevering 2: Back to the Roots 

Waar ligt de oorsprong van de Britse muziek? Zijn er karakteristieken die vanaf het allereerste begin aanwezig waren en die door de eeuwen zijn gebleven, en hoe klinkt dat? In deze aflevering gaat Ab back to the roots met professor David Burn (KU Leuven). Ook maken we kennis met Emily Beynon, solofluitiste van het Concertgebouworkest. Zij neemt ons mee naar háár muzikale roots: de muziek uit Wales.
Luister aflevering 2:

Aflevering 3: Engelse Orkestmuziek 

Hoe komt het dat er in de Nederlandse concertzalen zo weinig Engelse muziek klinkt? Ab stelt die vraag aan de artistiek directeur van de NTR Zaterdagmatinee, Kees Vlaardingerbroek. Hij weet als geen ander wat er speelt in het Nederlandse concertleven. Ook probeert Ab zijn eigen favoriete Engelse componist te pluggen voor in het Concertgebouw. Of dat lukt? Je hoort het in deze derde aflevering.
Luister aflevering 3:

Aflevering 4: Engelse Kamermuziek 

Hoe klinkt de Britse ziel door in de Engelse kamermuziek? Daarover praat Ab met violiste Lis Perry, die jarenlang samenwerkte met één van de grootste violisten uit de 20ste eeuw: Yehudi Menuhin. In Londen ontmoet Ab celliste Melissa Phelps, die hem een cellosonate laat horen waarin geweerschoten doorklinken.
Luister aflevering 4:

Aflevering 5: Engelse Vocale Muziek

Engeland: land van kathedralen, koorscholen en university college choirs. Dat lijkt inmiddels algemeen bekend. Maar er is ook een traditie in opera, operette en oratorium. Samen met Nicolas Mansfield (voormalig artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera) en Hanna Rijken (theoloog en musicus) neemt Ab je mee naar de mooiste seculiere en sacrale Engelse muziek.
Luister aflevering 5:

Aflevering 6: The Grand Finale!

Eindelijk is het dan zover! Ab gaat naar Londen voor The Last Night of the Proms; het Britse klassieke muziekfeest bij uitstek. Maar op de dag dat hij arriveert, overlijdt Queen Elizabeth… Deze onverwachte plotwending leidt tot bijzondere ontmoetingen en verrassende muziek.
Luister aflevering 6:

Reis mee naar England, My England via npoklassiek.nl/podcasts of via je eigen podcastplatform. 

Deel dit artikel