Muzikale odes, affaires, obsessies en operadrama: de liefde kent vele kanten in de klassieke muziekwereld. In de Valentijns-specials van de podcast 'Klassieke Mysteries' duiken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de verhalen achter fatale liefdes en moordlustige minnaressen in de levens van Debussy, Satie en Puccini. De specials zijn vanaf 14 februari te beluisteren via alle podcastplatforms en NPO Luister.


De affaires van Debussy

In de eerste aflevering ontrafelen Ab en Rebecca het liefdesleven van de Franse componist Claude Debussy. Waar zijn muziek lieflijk, rustig en sferisch is, zijn zijn romances het tegenovergestelde: tumultueus en dramatisch. Na vele minnaressen trouwt hij in 1899 met zijn geliefde Lily Texier. Vijf jaar lang zijn ze gelukkig, tot Debussy verliefd wordt op de moeder van een pianoleerling. Als Lily erachter komt, besluit ze het heft in eigen hand te nemen en vertrekt ze met geladen revolver naar het Place de la Concorde in Parijs. Wat heeft Debussy op zijn geweten?

De obsessies van Satie

In de tweede special van 'Klassieke Mysteries' blijven Ab en Rebecca in Parijs, maar richten ze zich op componist Erik Satie. Een excentrieke bohemien en zonderling, die tijdens zijn bijbaantje als cabaretpianist bij café Le Chat Noir smoorverliefd wordt op de kunstenares Suzanne Valadon. De passie tussen de twee spat ervanaf, maar als Suzanne plots vertrekt, valt het sprookje uiteen. Iets wat de smoorverliefde Erik niet goed kan verkroppen...

Het operadrama van Puccini

De Italiaanse Giacomo Puccini heeft gevoel voor drama: niet alleen zijn opera’s, maar ook zijn eigen liefdesleven staat bol van de intriges en affaires. Zijn vaste minnares Elvira schopt stennis als ze Puccini beschuldigt van een relatie met een van de schoonmaaksters, en dreigt zichzelf te verdrinken. De huishoudster besluit uit schaamte vergaande maatregelen te nemen, maar na de autopsie blijkt dat het verhaal toch wat anders in elkaar steekt. Want wie was dan wèl die anonieme schone aan Puccini's arm?

Deel dit artikel