Eerder lanceerden NPO Radio 4 en AVROTROS de succesvolle hardlooppodcast 'Fit op 4'. In deze serie leer je, onder begeleiding van running-coach Ab Nieuwdorp, hardlopen op klassieke muziek. In de eerste serie was het einddoel om na negen weken 30 minuten non-stop te kunnen rennen. Als opvolger is er een nieuwe missie: 60 minuten non-stop hardlopen! Ben je klaar voor de volgende stap?

De hardlooptrainingen van Fit op 4 zijn gratis te beluisteren en downloaden via de site van NPO Radio 4, iTunes en Spotify.

In de 60-minutenvariant van 'Fit op 4' loop je tien weken lang twee keer per week een training: een intervaltraining en een duurloop. In de intervaltraining wissel je rustig lopen af met een paar minuten stevig rennen - hierbij train je je ademhaling en conditie. Een duurlooptraining is een X aantal minuten op een gemiddeld tempo rennen - hierbij gaat het om uithoudingsvermogen.

De trainingen worden elke week een stukje langer, waardoor je na tien weken de 60 minuten vlekkeloos volmaakt. Download ook het hardloopschema, waarmee je in één oogopslag kunt zien wat je moet doen tijdens je training en precies kunt bijhouden hoe ver je bent!

Download en print het Fit op 4 hardloopschema:

Hardlopen op klassieke muziek

Hardlopen is goed voor je fysieke én mentale gezondheid - en dat is klassieke muziek ook. Daarom stelde NPO Radio 4 samen met sportatleet Tom Wiggers een trainingsschema samen, waarbij je de twee kan combineren. Ab Nieuwdorp, presentator van het NPO Radio 4-programma De Klassieken, is tijdens het rennen je running-coach.

Hij geeft loopinstructies, vertelt wanneer je van tempo mag gaan wisselen én voorziet je van leuke weetjes over de muziek die je op dat moment hoort. De klassieke werken zijn door de samenstellers geselecteerd op tempo, ritme en lengte, waardoor je lekker kan doorlopen.

De muziek uit de afleveringen

Heb je tijdens het rennen een mooi stuk gehoord en ben je benieuwd naar de naam, componist of uitvoerende? Alle werken die in de podcasts zijn gebruikt, staan verzameld in handige afspeellijsten. Beluister de afspeellijsten.

Deel dit artikel