Artiestenmanager Colonel Tom Parker was de man die van Elvis Presley een wereldster maakte. Maar Parker was helemaal geen kolonel en heette geen Tom Parker maar Dries van Kuijk. Dries kwam uit Breda en was illegaal in de VS. Hij hield dit geheim angstvallig verborgen. Deed hij dit om een nóg groter geheim te verbergen? In de 6-delige AVROTROS- en NPO Radio 5-podcast ‘Het Geheim van Colonel Parker’ wordt een poging gewaagd om het ware verhaal te achterhalen.

De eerste twee afleveringen van ‘Het Geheim van Colonel Parker' zijn vanaf donderdag 25 november 2021 om 18.00 uur te beluisteren in je favoriete podcast-app. Daarna volgen wekelijks twee afleveringen.

→ Luister de trailer van 'Het Geheim van Colonel Parker'

Als manager van Elvis veranderde Colonel Parker de wereldwijde popgeschiedenis, maar wie was deze van oorsprong Nederlandse man? En welk groot geheim droeg hij met zich mee?

Een onopgeloste moord in Breda

Er hangt veel mysterie rondom de manager. Zo heette hij bijvoorbeeld helemaal geen Tom Parker, maar Dries van Kuijk. En kolonel was hij ook niet. Dries komt gewoon uit Breda maar verbleef het grootste deel van zijn leven illegaal in de Verenigde Staten. Had dit te maken met een onopgeloste moord in zijn thuisstad?

Verloren gewaande broer

Het is 1961 en de zus van Dries laat van schrik bijna een tijdschrift uit haar handen vallen. Ze ziet een foto van Elvis Presley met een man achter hem die sprekend op haar verloren gewaande broer lijkt, die tientallen jaren geleden plotseling naar de VS vertrok.

Na een ontzettend lange tijd niets te hebben gehoord staat hij op de foto met de beroemdste wereldster van het moment. Ad van Kuijk jr., de neef van Dries, schrijft correspondentie aan zijn oom en krijgt na enige tijd een mysterieuze brief terug. 

Plotselinge verdwijning

Alanna Nash, een vooraanstaande Amerikaanse popjournalist, deed zes jaar lang onderzoek naar Parker. Ze linkt in de podcast deze brief en de plotselinge verdwijning van Dries in 1929 aan een onopgeloste moord in Breda. Zou dit de reden zijn waarom hij geen officieel paspoort en verblijfsvergunning wilde? 

Bijzonder figuur

Babs Assink en Lammert de Bruin starten hun zoektocht naar antwoorden in Breda en eindigen deze, via onder andere Nashville en Memphis, in Las Vegas. Onderweg spreken de makers allerlei mensen die dichtbij Elvis en Parker stonden. Bandleden en vrienden van Elvis, tourmanager Charles Stone, familie van Dries en pophistorici geven hun kijk op het bijzondere Nederlandse figuur. 

De podcast ‘Het Geheim van Colonel Parker' is te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Bekijk de roadmovie!

Deel dit artikel