Het hoorspel 'Geen Noot is Onschuldig' draait om Frieda Belinfante, verzetsheld en één van de de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland.

Volgens Frieda was de wereld destijds nog niet klaar voor een professioneel vrouwelijke dirigent met een lesbische geaardheid. Maar anno 2017 zijn er nog steeds maar weinig vrouwelijke dirigenten te vinden. Des te unieker is haar verhaal. Een carrière als professioneel celliste leek bij haar geboorte in 1904 al vast te liggen, maar Frieda keek verder en stortte zich met veel succes op het dirigeren. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak staakte de half Joodse Frieda haar muziekcarrière en sloot zich aan bij het verzet. Ze was onder andere betrokken bij de beruchte aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Na de oorlog vertrok ze gedesillusioneerd naar Amerika en maakte daar naam als celliste in de orkesten van de filmstudio’s en als dirigente van haar zelf opgerichte orkest.

Een schitterend vergeten leven
Regisseur Peter te Nuyl maakte voor Opium op NPO Radio 4 deze 16-delige serie. Jacqueline Blom speelt Frieda in dit unieke hoorspel, gebaseerd op het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans. De muziek is de motor en context van het verhaal, met onder andere muziek van Piet Ketting die ooit gedirigeerd werd door Frieda en nu opnieuw is ingespeeld door het Sweelinck Orkest onder leiding van Konradin Herzog. Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende en fictieve verteller. Peter te Nuyl streeft naar een bewegelijke balans tussen feit en fictie en historie en actualiteit.

De cast bestaat verder uit Bram van der Vlugt, Mark Rietman, Matteo van der Grijn, Hans Hoes, Jochum van der Woude, Kim Berkhout en Guy Clemens. 

Musici:
Sweelinck Orkest onder leiding van Konradin Herzog
Doris Hochscheid [cello]
Frans van Ruth [piano]
Ekaterina Levental [mezzosopraan]
Saskia Viersen [viool]
Ingrid Geerlings [fluit] 

Beluister het hoorspel:
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 1
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 2
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 3
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 4
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 5
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 6
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 7
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 8
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 9
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 10
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 11
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 12
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 13
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 14
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 15
Geen Noot is Onschuldig - Aflevering 16
 

Deel dit artikel