Wie kent niet de onheilspellende mondharmonicaklanken uit 'Once Upon A Time In The West'? De soundtrack van deze western is geschreven door de wereldberoemde componist Ennio Morricone. In de zesdelige podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' neemt NPO Klassiek-presentator Jet Berkhout je mee in haar zoektocht naar deze legende, die elk jaar hoog in de NPO Klassiek Filmmuziek Top staat.

 

clock update 6 jul 2020, 8:50
Ennio Morricone (91) overleden

Maandag 6 juli 2020 werd bekendgemaakt dat componist Ennio Morricone na een val op 91-jarige leeftijd is overleden in zijn thuisstad Rome. Jet Berkhout vertelde die ochtend live bij Ab Nieuwdorp in de studio van De Klassieken over het bijwonen van het laatste live concert van Morricone. Beluister het gesprek.

Wanneer Berkhout ontdekt dat Morricone tot op zijn negentigste nog door Europa toerde om concerten met zijn eigen muziek te dirigeren, wil ze meer over hem weten. Wat drijft iemand die ogenschijnlijk introvert en schuw is om zo lang door te gaan? Liefde voor zijn vak? Eerzucht? Geld? 

Jet zoekt in de podcast hardcore fans op, musici die onder Morricone speelden, collega-filmcomponisten, critici en Morricone’s zoon. En tussen de bedrijven door leert ze verwoed Italiaans, om uiteindelijk de Maestro zelf - die louter Italiaans praat - te kunnen ondervragen. Want dát is haar missie.

De podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' is vanaf nu te beluisteren via NPO Klassiek, iTunes en Spotify.De verschillende kanten van Morricone

In de eerste aflevering probeert Jet contact op te nemen met Maestro Morricone. In aflevering 2 duikt ze in de community achter Morricone en in aflevering 3 onderzoekt ze de andere kant van zijn ogenschijnlijke sterrenimago. In de vierde episode vertrekt ze naar Lucca, waar Morricone zijn afscheidsconcert geeft, en een aflevering later zit ze tegenover Ennio's zoon Andrea. De apotheose richt zich op het doen slagen van Jets missie. Ze moet en zal Morricone spreken. Gaat het haar lukken?

Deel dit artikel