Sibelius is een man met een turbulent leven en ongrijpbare, maar zeer fascinerende, muziek. Zijn werk 'Finlandia' ken je waarschijnlijk wel; het is zelfs het officieuze volkslied van Finland. Maar er is nog zóveel meer te ontdekken. Want als je eenmaal denkt Sibelius te kennen, komt er elke keer weer opeens iets nieuws en verrassends op je pad. Dompel je onder in een spoedcursus Sibelius. Vanaf 11 januari verschijnt iedere dinsdag een nieuwe aflevering van de zesdelige reeks 'Sibelius... Méér dan Finlandia!' in de podcast 'Ken je componisten'. 

In de reeks 'Sibelius... Méér dan Finlandia!' neemt Hans van den Boom zijn collega Rebecca - maar natuurlijk ook de luisteraar - mee in het leven en de muziek van de Finse componist Jean Sibelius.

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #1. Nee dit is niét het volkslied van Finland

In aflevering 1 beginnen Hans en Rebecca bij het begin. Finland, Hämeenlinna, 1865. Ga mee op pad naar Finland en ontdek de verhalen van het strijdbare land, met de minstens net zo strijdbare Sibelius. 

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #2. Nadere kennismaking met de oproerkraaiende verzetsheld

De basis staat, tijd om onze Sibelius eens wat beter te leren kennen. Eén van de dingen die hij leuk vindt, is olie op het strijdvuur gooien. En dat is precies wat 'ie doet met zijn 'Lied van de Atheners'. Maak nader kennis met de Finse rebel van de 19e eeuw.

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #3. Het onafhankelijke doek gaat op

Niet alleen de stem van Finland ontwaakt - ook Sibelius laat stevig van zich horen. De strijd voor onafhankelijkheid is begonnen! Sibelius heeft zin in wat nieuws en stort zich op verhalen en toneelmuziek. Sprookjes, mythes en legendes - het liefst uit de Finse epos Kalevala -  maar dan op muziek. Een heel nieuwe kant van onze Jean.

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #4. Goede tijden, onrustige tijden

Finland gaat al een tijdje gebukt onder wat onrust, maar in 1905 laait het weer op. De Eerste Wereldoorlog werpt zijn schaduw vooruit. Maar ook in donkere tijden ontstaat de mooiste muziek, en daar is Sibelius het levende bewijs van.

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #5. Zwanenzang

Feest! Jean Sibelius ziet Abraham en viert zijn 50e verjaardag met een muzikaal feestje. Maar het is niet allemaal even vrolijk, want er staat tegelijkertijd een Finse burgeroorlog voor de deur. Aflevering 5 eindigt heel toepasselijk met Symfonie nr. 5. Is het een zwanenzang? 

Sibelius... Méér dan Finlandia! - #6. De stilte van Järvenpää

Hans en Rebecca naderen het einde van de serie, en daarmee het einde van het leven van Jean Sibelius. Maar daar gaat eerst nog een ongebruikelijke stilte aan vooraf. Want waar is Sibelius eigenlijk?

DIY componistenversie van het spel 'Wie is het?' 

Zelf de componistenversie van het spel 'Wie is het?' spelen? Dat kan! Hieronder vind je de rode en de blauwe kaartjes om te printen en uit te knippen. Veel plezier!

componistenversie wie is het printables-2.png
Wie is het? AVROTROS Componistenversie
componistenversie wie is het printables-2.png
Download de componisten-portretten hier:

Vanaf 11 januari 2022 verschijnt iedere dinsdag een nieuwe aflevering 'Sibelius... Méér dan Finlandia!'. De podcast is te beluisteren in je favoriete podcast-app of via nporadio4.nl/podcasts. 

Deel dit artikel