Anonieme componisten, een verwoest orgel, geheime codes en wonderbaarlijke Maria-verschijningen: in de kerstspecials van de podcast 'Klassieke Mysteries' vertellen presentator Ab Nieuwdorp en podcastmaker Rebecca van der Weijde de verhalen achter bekende klassieke kerstwerken. Duik in de verhalen achter 'Stille Nacht, Heilige Nacht', 'A Ceremony of Carols' van Benjamin Britten en de kerstmotetten van Francis Poulenc.

Beluister de podcast 'Klassieke Mysteries'
 

Stille Nacht, Heilige Nacht

Het vredige kerstlied 'Stille Nacht, Heilige Nacht' is vertaald in ruim 140 talen en kent duizenden arrangementen. Het was in 1914 zelfs de soundtrack van de bijzondere Weihnachtsfrieden van de Eerste Wereldoorlog. Iedereen kan het lied meezingen, maar de herkomst van is veel minder duidelijk. De melodie werd lange tijd toegeschreven aan Mozart, Haydn of Beethoven, maar de waarheid blijkt anders... 

A Ceremony of Carols

De tweede kerstspecial speelt zich af op een Zweeds vrachtschip tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl componist Benjamin Britten op de vlucht is voor Duitse onderzeeërs, schrijft hij onder erbarmelijke omstandigheden het hart van zijn beroemde kerstwerk 'A Ceremony of Carols'. Bijna had hij het schip niet gehaald, want bij de douane werd hij aangehouden en namen Amerikanen al zijn manuscripten in beslag. Op verdenking van staatsgevaarlijke boodschappen. De vraag is... verwerkte Britten geheime codes in zijn Christmas Carols?

Les Quatre Motets pour un temps de Noël

In de derde kerstspecial onthullen Ab en Rebecca het bijzondere verhaal achter het werk 'Les Quatre Motets pour un temps de Noël' van Francis Poulenc. De stijl van deze Franse componist ging van de een op de andere dag van lichtvoetig naar diep-religieus. Een opvallende ommekeer, die tot stand kwam na een bijzondere ontmoeting tijdens een pelgrimstocht. Zorgde een wonderbaarlijke Maria-verschijning voor de kerstmotetten van Poulenc?

Klassieke Mysteries

In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie Klassieke Mysteries gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten. Mysterieuze en vreemde verhalen worden onderzocht en leiden Ab en Rebecca langs begraafplaatsen, geboortehuizen en imposante concertzalen. De reeks kent inmiddels vier seizoenen en heeft ruim 350.000 plays. Elke dag komen daar honderden nieuwe, enthousiaste luisteraars bij die de podcast op de gerenommeerde podcastplatforms zeer positief beoordelen. 

Deel dit artikel