Vanaf dinsdag 15 september verschijnt er wekelijks een extra podcast-aflevering van Andermans Veren online, die niet op de radio te horen is geweest. Presentator Kick van der Veer duikt exclusief voor deze extra podcast dieper in allerlei kleinkunst-thema’s en het werk van diverse artiesten. Zo komen onderwerpen als seks en discriminatie voorbij (die voor het radioprogramma wat minder geschikt zijn) en gaat Kick de grens over, op zoek naar de geschiedenis van de kleinkunst in Vlaanderen.

Dieper ingaan op de materieDe aanleiding voor deze extra podcast heeft zijn oorsprong bij de trouwe luisteraars van Andermans Veren. Regelmatig hoort of leest Kick de opmerking “Wat jammer dat je radioprogramma maar een uurtje duurt!” Hiermee wordt het radioprogramma Andermans Veren bedoeld dat iedere zondagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur te beluisteren is bij AVROTROS op NPO Radio 5. Kick kan dat alleen maar beamen. “Ik ben blij dat ik nu aan die vraag kan voldoen. Bovendien vind ik het te gek om voor deze extra podcast dieper op de materie in te gaan!”

Vanaf 15 september verschijnt er iedere dinsdag een nieuwe aflevering online op het vaste podcastkanaal van Andermans Veren (te vinden in podcast-apps als Apple Podcast, Spotify en via de website van NPO Radio 5).

De serie trapt af met een bijzonder tweeluik over de vooroorlogse zanger/variété-artiest August de Laat. Deel 2 volgt op 22 september.

August de Laat


In twee delen vertelt schrijver/dichter Ko de Laat (een achterneef van August) over leven en werk van deze artiest. August de Laat was in de eerste helft van de vorige eeuw erg populair. Zijn uitvoeringen van ‘Breng eens een zonnetje onder de mensen’, ‘Ik heb een huis met een tuintje gehuurd’ en ‘Heidewitzka, vooruit, geef gas’ werden echte evergreens.

Dit tweeluik behandelt de opkomst en ondergang van August de Laat, de opmerkelijke artiesten met wie hij samenwerkte en de moordende concurrentiestrijd met zijn collega’s. 

Ko de Laat verzorgde eerder voor Andermans Veren een serie over de gevallen tv-ster Huub Martron. In de kleinkunstwereld is hij zelf actief als tekstschrijver voor o.a. Pia Douwes, Ellen Evers en Jetta Starreveld.

Deel dit artikel