Sommige families lijken wel broedplaatsen voor klassieke muziektalenten. Wat is hun geheim? In de podcast Met de paplepel ingegoten gaat Selma van Dijk in gesprek met muzikale gezinnen om te ontrafelen of het aanleg is of opvoeding.


Naar de podcast


Luister vanaf maandag 15 mei 2023 wekelijks naar een nieuwe aflevering via NPO Klassiek of via je favoriete podcastplatform.Met de paplepel ingegoten

In de nieuwe podcast ‘Met de paplepel ingegoten’ gaat Selma van Dijk in gesprek met bekende muzikale families. Van kleins af aan werden deze gezinsleden, net als Selma, omringd door muziek. In de podcast probeert ze te ontrafelen of de uitzonderlijke muzikaliteit te danken is aan aanleg of opvoeding, aan nature of nurture. Zit muziek maken gewoonweg in hun DNA of... is het met de paplepel ingegoten? 

Familie Horsch (Met de paplepel ingegoten) c. Joke Schut.png
Bron: AVROTROS / Joke Schut
De familie Horsch
Familie Horsch (Met de paplepel ingegoten) c. Joke Schut.png

Op bezoek bij...

Selma van Dijk gaat thuis op bezoek bij de families Horsch, Fiselier, Zemtsov en Botma. Met hen gaat ze in gesprek over het gezinsleven, muziekeducatie en de druk van het vak. Ook haalt ze haalt leuke anekdotes uit het verleden op, want een musicerend gezin komt voor bijzondere uitdagingen te staan.

blockquote
Ik weet nog dat ik met Lucie haar broer Caspar naar vioolles bracht en dan ging Lucie in de auto blokfluit studeren.
Pascale Went, moeder van blokfuitiste Lucie Horsch en violist Caspar Horsch

Selma van Dijk

Muziek is de rode draad in het leven van Selma van Dijk. Opgegroeid als dochter van een veelzijdig pianist, Louis van Dijk, hoorde ze thuis van jongs af aan muziek van Bach tot Beatles en van Mahler tot Miles Davis. Op zevenjarige leeftijd begon ze met vioolles, een schot in de roos, want uiteindelijk studeerde ze af op het Rotterdams Conservatorium als Docerend Musicus.

De podcast Met de paplepel ingegoten is vanaf maandag 15 mei wekelijks te beluisteren via je favoriete podcastplatform of via npoklassiek.nl/podcasts.

Deel dit artikel