Orgels. Je hebt ze in alle soorten en maten. Kleine orgels, grote orgels, oude orgels, jonge orgels, fijne orgels, grove orgels. Je kunt ze gevoelig bespelen, of gewoon lekker knallen. In de podcastserie 'Voor het orgel de kerk in' van NPO Radio 4 en AVROTROS gaan Matthias Havinga en Sander Zwiep op reis langs de mooiste orgels van Nederland.

Proforganist Matthias Havinga en presentator en orgelliefhebber Sander Zwiep gaan voor de podcast 'Voor het orgel de kerk in' op roadtrip door Nederland. Van Zeeland tot Groningen, van Zuid-Limburg tot Noord-Holland: de twee bezoeken orgels in alle soorten en maten. Ze gaan in 12 afleveringen (voor elke provincie één!) op zoek naar interessante plekken, bijzondere verhalen en fascinerende instrumenten. Weg van de snelweg, langs bekend én minder bekend erfgoed en dwars door pittoreske plattelandsdorpjes en historische binnensteden.

Orgelbingokaart

"Op elk instrument maken we een ‘proefrit’, waarbij we de schoonheid van de verschillende registers laten horen, waarna we steevast eindigen met alle registers open: eens kijken hoe hard de orgels gaan.", aldus Sander. "Aan het eind van de serie heb je een orgelbingokaart vol met termen, begrippen en trivia."

De 12-delige podcastserie ‘Voor het orgel de kerk in’ is vanaf woensdag 8 juli overal te beluisteren.

Beluister 'Voor het orgel de kerk in' via NPO Radio 4
Beluister 'Voor het orgel de kerk in' via Apple Podcast
Beluister 'Voor het orgel de kerk in' via Spotify

Deel dit artikel