Domme vragen bestaan niet?? One’sy Muller en Vinny Tailor zijn erachter gekomen dat dat wel zo is! In de podcast Domme Vragen Bestaan Wel onderzoeken zij samen met een gast wat ongemakkelijke, pijnlijke, directe, grappig bedoelde of kwetsende vragen en opmerkingen met iemand doen. Wat moet je nou écht niet vragen aan iemand die net gehoord heeft dat ‘ie kanker heeft? Waarom zit iemand die dik is niet op jouw dieetadvies te wachten? En wat wil een homo wél horen? In het tweede seizoen staat het onderwerp racisme centraal.

Domme Vragen Bestaan Wel Seizoen 3

# 6: Bodybuilden

Jan Willem van der Klis begon op zijn zestiende met trainen in de sportschool omdat hij eruit wilde zien als Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. Inmiddels neemt hij deel aan wedstrijden, is hij open over zijn gebruik van o.a. testosteron en stoort hij zich eraan als mensen denken dat hij het resultaat alleen daaraan te danken heeft.

# 5: Gamen

Willem Hilhorst denkt dat in iedereen een gamer zit, je moet alleen de juiste game voor jou vinden. Zijn liefde voor gamen zat er altijd al in en inmiddels heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Gamen is Yavannah met de paplepel ingegoten, zowel haar moeder als oma spelen (computer)spelletjes. Hoe verslaafd zijn Yavannah en Willem door alle spelletjes die ze spelen en hebben ze wel 'echte' vrienden?

# 4: Tatoeages

Cilla Voogd liet op 13-jarige leeftijd, met toestemming van haar moeder, haar eerste tattoo zetten. Hugo de Boo wachtte tot hij uit huis was, omdat zijn familie tatoeages als asociaal beschouwde. Beiden zien hun tatoeages als een soort dagboek dat ze herinnert aan periodes in hun leven.

# 3: Drag Queens

Tom Haegens rolde als tiener de drag scene in en deed in 2021 als drag queen The Countess mee aan het tweede seizoen van Drag Race Holland. Hoewel hij als kind heel timide was, heeft zijn drag performance ervoor gezorgd dat hij een stuk zelfverzekerder is geworden.

# 2: Veganisme

Bioloog Dennis Vink was altijd een gigantische dierenvriend. Zes jaar geleden besloot hij te stoppen met het consumeren van dierlijke producten. Dat hij op social media deelde wat veganistisch eten fysiek met hem deed, sprak steeds meer mensen aan en inmiddels is hij als Plantbased Dennis een bekende Nederlandse vegan influencer die anderen op weg helpt naar een plantaardige lifestyle.

# 1: Woonwagenbewoners

Rapper Piet Junior woont al zijn hele leven in een woonwagen. In zijn muziek rapt hij over het leven op het kamp. Aan Vinny en One'sy vertelt Piet hoe hij als kind werd buitengesloten door klasgenootjes, wat nou de typische reizigerscultuur is en hoe hij zijn eigen vooroordelen over 'burgers' heeft moeten bijstellen voor de liefde.

Domme Vragen Bestaan Wel Seizoen 2

# 4: Claire van den Heuvel

Toen Claire van den Heuvel haar Afro-Amerikaanse zoontjes adopteerde dachten zij en haar man dat het niets uitmaakte dat zij wit waren en hun kinderen zwart. Helaas kwam ze er al snel achter dat liefde alleen niet genoeg was en kreeg ze te maken met vragen en opmerkingen specifiek gericht op de huidskleur van haar zoons. Met Vinny en One’sy besprak Claire meerdere van die vragen en deelde ze de inzichten die ze kreeg over haar eigen witte privilege sinds de komst van haar kinderen.

# 3: Rui Jun Luong

Rui Jun Luong kwam er op haar eerste schooldag al achter dat zij als Nederlands meisje met een Chinese achtergrond als anders werd gezien en behandeld dan haar witte klasgenootjes. Sinds Corona is het racisme jegens Aziatische mensen zichtbaarder geworden, maar het was er altijd al. Om daar een vuist tegen te maken, startte Rui Jun het platform Asian Raisins. Aan Vinny en One’sy vertelde ze hoe de jaren van racistische opmerkingen haar zelfbeeld aantastten, waarom grapjes niet altijd ‘gewoon een grapje’ zijn en waarom de Chinese gemeenschap vaak stil blijft als ze racistisch wordt bejegend.

# 2: Anne van der Ven

Anne van der Ven is de initiatiefnemer van de website Wit Huiswerk. Ze noemt het zelf ‘een onvolledig naslagwerk voor witte mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.’ Aan One’sy en Vinny vertelde Anne wanneer ze zich er voor het eerst van bewust was dat er verschil was in hoe zij als witte vrouw werd behandeld ten opzichte van haar gekleurde vrienden. Ook deelde ze hoe ze zich zelf is gaan verdiepen in racisme en de dingen die zij wel eens heeft gezegd of gedaan die racistisch zijn.

Annes website: www.withuiswerk.nl

# 1: Jasmine Sendar over racistische vragen

One’sy en Vinny spreken in de eerste aflevering met actrice en model Jasmine Sendar. Wanneer ze op driejarige leeftijd van Curaçao naar Nederland verhuist, merkt ze meteen dat haar donkere huidskleur de reden is dat ze anders wordt behandeld: “Kinderen wreven over mijn huid en vroegen: waarom geef jij niet af?” In de podcast vertelt Jasmine over de racistische vragen en opmerkingen die haar als kind en in haar carrière het meest zijn bijgebleven. Ook is ze open over haar eigen rol in het veroordelen van racisme en vertelt ze hoe ze daarover van mening is veranderd.

Domme Vragen Bestaan Wel seizoen 1

Domme vragen #4: Ramadan met Ouassima Tajmout

Ouassima Tajmout
Ouassima Tajmout
Ouassima Tajmout

Als Ouassima Tajmout een euro kreeg voor elke keer dat ze ‘nee’ antwoordde als iemand haar vroeg of ze tijdens de ramadan ook geen water mocht drinken, was ze nu rijk. Sinds ze als meisje van 13 meedoet aan de islamitische vastenmaand, is dat een van de vragen die haar altijd gesteld worden. Waarom Ouassima vindt dat ze geen respect verdient omdat ze meedoet aan de Ramadan, of ze het vervelend vindt als iemand voor haar neus eet terwijl ze vast en wat ‘ramadangoals’ zijn, vertelde ze aan One’sy en Vinny in deze aflevering van Domme Vragen Bestaan Wel.

Ouassima Tajmouts Instagram-pagina
What not to say to a Muslim during Ramadan
Wat is de Ramadan?

Domme vragen #3: Kanker hebben met Rachel Franse

Rachel Franse
Rachel Franse
Rachel Franse

Volgens cijfers van het KWF krijgen in Nederland jaarlijks ongeveer 110.000 mensen kanker. Dat komt neer op 12 mensen per uur. Rachel Franse was daar één van. Hoe mensen reageerden op haar ziekte en wat zij daarvan vond, vertelt ze in deze aflevering van Domme Vragen Bestaan Wel. Ook legt ze Vinny en One’sy uit waarom je nooit aan iemand moet vragen of ‘ie weet hoe ‘ie aan de kanker komt en of je mag vragen of iemand genezen is van de ziekte.

Domme vragen #2: Dik zijn met Merel Wildschut

Merel Wildschut
Merel Wildschut
Merel Wildschut

Merel Wildschut was als kind al zwaar, of 'dik', zoals ze het zelf noemt. Van het niet in gymkleding passen tot opmerkingen van schoolvriendinnetjes en haar familie, Merel werd en wordt door anderen altijd gewezen op haar (over)gewicht. In deze aflevering van Domme Vragen Bestaan Wel vertelt ze aan Vinny en One’sy wat die vragen en opmerkingen met haar doen en waarom dik zijn niet automatisch betekent dat je ongezond bent.

Blog Merel
Implicit Association Test Harvard

Domme vragen #1: Gay zijn met Ricky Mohabbat

Ricky Mohabbat
Ricky Mohabbat
Ricky Mohabbat

Mag je er vanuit gaan dat een man die zich ‘vrouwelijk’ gedraagt homo is? Volgens Ricky Mohabbat niet. Welke andere aannames mensen doen op basis van zijn geaardheid deelt hij in deze aflevering van Domme Vragen Bestaan Wel. Ook legt Ricky aan Vinny en One’sy uit waarom het onbeschoft is om te vragen wie het ‘mannetje’ en 'vrouwtje’ is en of een date tussen twee mannen anders is dan een date tussen een man en vrouw.

Ricky’s YouTube-kanaal
Aflevering Ellen
Aflevering Goede Tijden, Slechte Tijden

Deel dit artikel