In de podcastreeks ‘Rachmaninov… Aangenaam!' neemt presentator Hans van den Boom zijn collega Rebecca van der Weijde én de luisteraar mee in het leven en de muziek van componist Sergej Rachmaninov. In 45 opusnummers ontdek je alles wat je moet weten over de Romantische Rus, bekend om zijn prachtige melodieën en tomeloze romantiek. De serie is te beluisteren vanaf dinsdag 11 mei 2021.  

Beluister de podcast

Denk je Rachmaninov, dan denk je zijn ‘Tweede Pianoconcert’, 'Vocalise' en 'Tweede Symfonie'. Prachtige werken die binnen de klassieke muziekwereld mateloos populair zijn. De opname van het 'Tweede Pianoconcert' door pianiste Anna Fedorova en Nordwestdeutsche Philharmonie op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek is maar liefst 31 miljoen keer bekeken. Maar wat is er nog meer te ontdekken in het oeuvre van de componist?

Een leven in 45 opusnummers

In de podcast ‘Rachmaninov… Aangenaam!’ neemt presentator Hans van den Boom je mee door het fascinerende leven en de overweldigende muziek van Sergej Rachmaninov. Aan collega Rebecca van der Weijde vertelt Hans de ontstaansgeschiedenis van een paar van de mooiste klassieke werken ooit geschreven en hoor je fragmenten uit alle 45 werken die op Rachmaninovs opuslijst staan. Maar ook een mislukte symfonie, de Russische revolutie en een terugkerende dodenmars komen voorbij.

blockquote
Wat is de geheime melodie in Rachmaninovs werken?
Hans van den Boom vertelt het in de bonusaflevering

Verstopte melodie

In zes afleveringen ga je van Rachmaninovs geboorte in 1873 naar zijn dood in 1943. In de bonusaflevering is de componist en pianist zelf aan zet, en hoor je unieke opnames van hem achter de piano en op de bok. Ook onthult Hans een easter egg: een verborgen melodie in veel van Rachmaninovs werken. Kunnen Hans en Rebecca ze allemaal vinden?

De podcast ‘Rachmaninov… Aangenaam!’ is vanaf dinsdag 11 mei te beluisteren via de site en app van NPO Radio 4, NPO Luister, Spotify en Apple Podcast. Je vindt de serie binnen de overkoepelende feed 'Ken je componisten'. Elke dinsdag komt er een nieuwe aflevering online.

Beluister de volledige 45 opusnummers van Sergej Rachmaninov

Deel dit artikel