Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.

True crime meets klassiek

Wolfgang Amadeus Mozart lijkt in zijn laatste compositie (het ‘Requiem’) zijn eigen dood aan te kondigen, Haydns hoofd werd uit zijn graf geroofd en Ludwig van Beethoven overleed onder zeer verdachte omstandigheden. True-crime liefhebber Rebecca van der Weijde (28) komt er na het zien van de film Amadeus achter dat de dood van Mozart en andere grote componisten door mysteries zijn omgeven en gaat op onderzoek uit. Samen met AVROTROS en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp reist ze af naar Wenen, de plek waar de componisten Haydn, Beethoven en Mozart aan hun einde kwamen, om antwoord te krijgen op haar vragen. Aan het eind van iedere podcast worden de belangrijkste vragen beantwoord. De muziek van de componisten dient als sfeermaker, soundtrack en rustpunt bij de bloedstollende avonturen.

Dokter Dood

In het tweede seizoen van 'Klassieke Mysteries' duiken Rebecca en Ab in de wonderlijke verhalen rondom het leven en de dood van componisten Frédéric Chopin, Franz Liszt en Niccoló Paganini. Ze gaan op zoek naar antwoorden op de vragen: Waar ligt het hart van Chopin?, Hoe kon Liszt twee keer doodgaan? en Sloot Paganini een deal met de duivel? De zoektocht leidt ze langs Parijs, Warschau, Bayreuth en Italië en van experts als Dokter Dood en celebrity-onderzoeker Gaston Franssen tot pianist Alexander Ullman en vioolbouwers.

Het einde van de wereld

Middeleeuwse visioenen over het einde van de wereld, gesprekken met kloosternonnen in Bingen, prachtige vooruitstrevende muziek en geheimzinnige ziekteverschijnselen: in de extra special van de NPO Radio 4-podcast 'Klassieke Mysteries' duiken Ab en Rebecca in het fascinerende levensverhaal van componiste en mystica Hildegard von Bingen.

Beluister de podcast Klassieke Mysteries via NPO Radio 4, iTunesSpotify, Stitcher of de RSS-feed. 

blockquote
Rondom het 'Requiem' hangt de geur van drama en de geur van de dood.
Dirigent Jules van Hessen over Mozarts ‘Requiem’

Klassieke Mini-Mysteries

In de reeks 'Klassieke Mini-Mysteries', een afgeleide van de grotere serie 'Klassieke Mysteries', bespreken Ab en Rebecca in recordtempo de vreemdste en meest bizarre verhalen uit de klassieke muziekgeschiedenis. Van het 'Enigma' van Elgar en Sibelius' missende symfonie tot Skrjabins onfortuinlijke huidaandoening en Lully's steekpartij: in 13 afleveringen ben je heel wat bizarre gebeurtenissen verder.

Deel dit artikel