Een delict, een veroordeling. En dan… eindeloos wachten. Af en toe contact met bekenden en geliefden buiten de gevangenismuren. Tien minuten telefoneren en één bezoekuur per week. E-mailen, appen en ander digitaal contact is niet toegestaan. Wat wel mag, is brieven schrijven. Met pen en papier. Zo veel je wilt. ‘Luchten’ is een serie briefgesprekken tussen een gedetineerde en iemand buiten de gevangenis.

In de radiodramaserie Luchten vormen brieven de basis. Brieven tussen een gevangene en een naaste in de buitenwereld. Luchten zoomt in op hun mijmeringen en zorgen. Die brieven gaan steeds meer klinken als gesprekken. De geschreven zinnen lijken gaandeweg dialogen te worden, alsof er geen muren meer zijn die de twee scheiden.

Het gaat in elke aflevering knagen: wat is werkelijk vrij zijn? Wat schuilt er daadwerkelijk achter de woorden die aanvankelijk zo gewoon lijken? Opgesloten zijn, versus leven in de ‘vrije’ wereld; wat verandert dat in je communicatie en je verhouding tot elkaar en tot jezelf? Ben je in de cel misschien juist bevrijd van alle angsten, lasten en druk die er heerste in de buitenwereld? En hoe vast zit je in de vrije wereld, in keurslijven en verwachtingen? Die frictie maakt dat je luistert naar twee uitersten op de wip.

Beluister de podcast Luchten:

Beluister de afleveringen van Luchten via de website van NPO Radio 1, Spotify of abonneer je op de podcast via Apple Podcasts.

De serie Luchten werd gemaakt in opdracht van AVROTROS en mede mogelijk gemaakt door het NPO Fonds en NPO Radio 1.

Deel dit artikel