Wie vermoordde Hans Schonewille, bijgenaamd 'de Indiaan'? Die vraag staat centraal in de podcastserie De moord op de Indiaan van Opsporing Verzocht.

clock update 20 apr 2021, 11:58

De podcastserie heeft na 4 afleveringen veel nieuwe informatie en tips opgeleverd voor het coldcaseteam van de politie. Er werd informatie gegeven over nieuwe scenario’s en namen van mogelijke verdachten. Dat een podcast op deze manier waardevol bijdraagt aan een moordonderzoek, is uniek in Nederland. 

 

Dankzij de eerste 4 afleveringen is er dusdanig veel waardevolle informatie binnengekomen bij de politie dat rechercheurs komende weken uitgebreid onderzoek gaan doen.

 

In de vijfde aflevering wordt uitgebreid stilgestaan bij de sporen die de politie destijds heeft aangetroffen. Forensisch experts leggen uit welke sporen komende tijd met de nieuwste technieken opnieuw onderzocht kunnen worden. Onder meer de sporen op een in 1999 in beslag genomen auto, een Rover, spelen een rol in het onderzoek.

10 juni 1999. De laatste dag van de Kosovo-oorlog èn de laatste dag dat de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden nog in leven werd gezien. Hij nam die avond na een telefoontje thuis afscheid van zijn vrouw en vertrok met zijn auto. De volgende ochtend werd Hans doodgeschoten aangetroffen op een afgelegen parkeerplaats in Aarlanderveen. De zaak is nog altijd niet opgelost.

Onopgeloste moord

In de 6-delige podcastserie vertellen onder andere de vrouw, zoon, kleinzoon en broer van Hans over de impact die de onopgeloste moord nog steeds op hun leven heeft. Rechercheurs van toen en nu gaven journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (makers van de podcastseries 'De Showbizzmoord' en 'Mathilde's Mysterie') naast een inkijk in het onderzoek en sporen. 

→ 'De moord op de Indiaan' luisteren of geef informatie door over de moord

'De Indiaan'

Hans Schonewille was onder meer door zijn werk in de horeca en zijn rol in de illegale lotto een bekend figuur in Leiden, waar velen hem kenden als 'de Indiaan'.

opsporing-verzocht-de-indiaan-podcast.jpeg
Bron: AVROTROS
'De Indiaan'
opsporing-verzocht-de-indiaan-podcast.jpeg

Lammert de Bruin: “Het is een hele interessante zaak over een man met een bijzonder verhaal. Het leven van Hans Schonewille zou zo uit een spannend jongensboek kunnen komen. Hij begaf zich in de verkeerde kringen en handelde in schimmige zaakjes.

Toch was hij meer dan alleen een crimineel. Na zijn dood bleef zijn familie dan ook achter met een heleboel onbeantwoorde vragen. Hopelijk kunnen we met de podcast bijdragen aan het oplossen van deze zaak. ” 

blockquote
Zijn leven zou zo uit een spannend jongensboek kunnen komen
Journalist Lammert de Bruin


Heeft Hans dood iets te maken met zijn handeltjes of illegale lotto? De politie hoopt samen met het publiek door middel van de podcast ' De moord op de Indiaan ' antwoorden te krijgen. Met de campagne 'Het is nooit te laat om te praten' startte de politie begin dit jaar een offensief om onopgeloste misdrijven onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. 

blockquote
Het is nooit te laat om te praten
Politie

Heel uitgebreid en indringend

Esther Izaks van het Team Opsporingscommunicatie van de politie: “We merken dat het bij cold cases ontzettend belangrijk is om deze zaken onder de aandacht te houden; om te laten weten dat ze nog niet zijn opgelost. Met deze podcastserie van Opsporing Verzocht kunnen we het publiek op een nieuwe manier, heel uitgebreid en indringend, voor het onderzoek en de vragen die we niet hebben over deze moord. ”

Een beloning van 30.000 euro

Uit onderzoek blijkt dat daders van levensdelicten vaak aan meerdere mensen vertellen wat ze hebben gedaan. In Nederland zijn enige onopgeloste moorden; er lopen dus ook vele mensen rond die zo'n moord kunnen oplossen.

Zoals tactisch coördinator Ramon in de podcast stelt: "De oplossing van de dood van Hans Schonewille ligt waarschijnlijk onder onze neus." Luisteraars van de podcast worden dan ook elke aflevering opgeroepen om hun tips te delen.

Er is een beloning van 30.000 euro uitgeloofd door de Hoofdofficier van Justitie. Nieuwe inzichten worden verwerkt in nog komende afleveringen. 

Meedenken met misdrijven en politiewerk

"Met deze podcast kunnen we mensen op een extra, andere manier een misdaadmysterie 'intrekken' en om hulpvragen gebruiken. Ik geloof er heilig in dat we door de intieme sfeer van zo'n podcast, in die 6 weken echt onder de huid kunnen gaan Zitten van luisteraars. Hopelijk Levert Het Eindelijk duidelijkheid op voor Nabestaanden van Hans Schonewille ",  aldus eindredacteur van Opsporing Verzocht Anniko van Santen.

Luister naar de podcast De moord op de Indiaan

Deel dit artikel