PHONY is een verhaal over vriendschap, over het vinden van jezelf en het bij je houden van de ander. Deze vorm van voyeurisme in audio laat zien hoe moderne technologie het gemakkelijk maakt om achter een masker te leven en zo zelfs van je intiemste vrienden verwijderd te raken. PHONY is de allereerste coming of age-podcast voor jongeren van NPO FunX en AVROTROS.

Wie Arman echt is, weet niemand. Zelfs hijzelf niet. Degene bij wie hij het meest van zichzelf kan laten zien, is Zehra, zijn beste vriendin. Andersom weet Zehra alles over Arman. Ook dat ene wat hij zelf nog maar half onder ogen durft te komen.

Een filter over de realiteit

De vriendschap komt op scherp te staan als Arman aandacht krijgt van de populaire Quinty én teamgenoot Ben, op het moment dat Zehra Arman juist hard nodig heeft. Terwijl ze eerder alles met elkaar deelden, beginnen ze nu allebei dingen te verzwijgen.

Door zich te verschuilen achter hun telefoons, creëren ze een filter waardoor ze door de buitenwereld willen worden gezien. Pas wanneer Zehra en Arman elkaar in real life in de ogen durven kijken, kunnen zij hun vriendschap redden.

blockquote
Jezelf zijn is dus niet altijd makkelijk in al die verschillende situaties.
Niels Hoogland, zendermanager NPO FunX

Gesprekken over jezelf

“We hebben waarschijnlijk nog nooit zoveel identiteiten gehad als nu. Met alle social media op onze telefoon, chatgroepen en verschillende rollen in het dagelijks leven: thuis, op school, in je sportteam en met je vrienden. Jezelf zijn is dus niet altijd makkelijk in al die verschillende situaties.

De eerste drie afleveringen van de podcast over dit thema, staan online. Ik hoop ten eerste natuurlijk dat iedereen met veel plezier naar het verhaal van Arman en Zehra luistert en ten tweede dat het leidt tot gesprekken over jezelf zijn en ontdekken wie je nu eigenlijk bent. Want pas als je dat weet kun je écht vrienden zijn," aldus Niels Hoogland, zendermanager NPO FunX. 

De podcast PHONY is te beluisteren via funx.nl, de FunX-app, de NPO luister-app en via de gangbare podcastkanalen.

Deel dit artikel