Mozart. Mendelssohn. Schumann. Je hebt vast wel eens van ze gehoord. Maar nee, het gaat niet om Wolfgang, Felix en Robert. Het is tijd voor de vrouwelijke componisten! De gordijnen van de welverdiende bühne gaan open voor de Maria Anna's, Fanny's en Clara's van deze wereld. In de podcast 'Muziek is een vrouwelijk woord' van NPO Radio 4 en AVROTROS blaast Rebecca van der Weijde het stof van de verborgen vrouwen van de klassieke muziekgeschiedenis. 

BELUISTER DE PODCAST 'MUZIEK IS EEN VROUWELIJK WOORD'

Rebecca wordt bijgestaan door historica Agnes Cremers en musicologe Simone Leuven. In de zes afleveringen duiken ze samen in de levens van Maria Anna Mozart, Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Alma Mahler, Lili en Nadia Boulanger, Henriëtte Bosmans, Frieda Belinfante, Antonia Brico en Florence Beatrice Price.

Waarom slaagt de een wel, en de ander niet? Wat waren hun kansen naast de mannelijke collega's? En hoe was het om als getalenteerde vrouw te leven in de klassieke wereld van toen?

Naast de verhalen hoor je natuurlijk ook volop muziek van de dames. De missie van Rebecca, Agnes en Simone? Dat je na het beluisteren van deze serie voortaan bij de naam Felix Mendelssohn denkt... hé, was dat niet het broertje van Fanny?

'Muziek is een vrouwelijk woord' van AVROTROS en NPO Radio 4 is vanaf vrijdag 20 november 2020 te beluisteren via o.a. NPO Radio 4, Spotify, Apple Podcast en alle populaire podcast-apps. 

Beluister de muziek uit de podcast 'Muziek is een vrouwelijk woord'

Deel dit artikel