Een veilige en inclusieve school voor iedereen, dat is waarom COC's GSA Netwerk onderdeel is van de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Op de boot voeren middelbare scholieren uit heel Nederland actie voor scholen waar iedereen in vrijheid zichzelf kan zijn.

De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen leerlingen van verschillende seksuele oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en sekse kenmerken. Op de GSA-boot varen honderd GSA-scholieren mee uit alle twaalf provincies. Een van deze scholieren is Lucas Oldenburger, hij is 17 jaar oud en is lid van een GSA. Hij is gevraagd mee te varen op de boot van COC's GSA Netwerk. 

Wat is de boodschap van COC’s GSA Netwerk boot?

“Het GSA Netwerk zet zich in voor veiligheid en inclusiviteit op scholen. De boodschap van onze boot is dan ook: Samen in actie voor een veilige en inclusieve school!”

De scholieren op de boot vragen met protestborden aandacht voor diverse doelen. Bijvoorbeeld voor een school waar diversiteit de norm is, goed geïnformeerde docenten, beleid tegen pesten en inclusieve voorlichting. Maar ook voor het respecteren van zelfgekozen naam en voornaamwoorden en genderinclusieve toiletten.

Waarom is de boodschap van het GSA Netwerk belangrijk?

“Deze boodschap is belangrijk omdat nog lang niet iedereen zich veilig voelt op school. Nog niet iedereen kan zichzelf zijn in de klas, nog te veel LHBTIQ+-leerlingen worden gepest, nog niet iedereen durft op school naar het toilet te gaan omdat ze zich hier niet veilig genoeg voor voelen.” 

Lucas vertelt dat transgender leerlingen niet op elke school open kunnen zijn over wie ze zijn. “Hier willen wij als GSA leerlingen iets aan veranderen, GSA leerlingen zijn strijders voor verandering op hun eigen school en gaan samen in actie voor een veilige en inclusieve school. Het is belangrijk om deze boodschap door te geven omdat iedereen die iets met het onderwijs te maken heeft, en zelfs als je niets daarmee te maken hebt, mee kan helpen voor een veilige en inclusieve omgeving!”

Hoe speciaal vind je het om juist op deze boot mee te varen?

“Het is voor mij heel speciaal om op deze boot mee te varen! Ik vind het heel belangrijk dat elke school een veilige omgeving is voor alle leerlingen en medewerkers.”

Lucas heeft een aantal jaar geleden een GSA opgericht op zijn eigen middelbare school en zag hoeveel dit betekende voor zijn medeleerlingen, maar ook voor medewerkers. “We hebben heel veel bereikt, de school is veiliger en meer inclusief geworden voor iedereen. Inmiddels ben ik geslaagd en zit ik daar niet meer op school, maar ik ga zelf in het basisonderwijs werken en ik zal me in blijven zetten voor veilige, inclusieve scholen en het GSA Netwerk.”

Lucas Oldenburger
Bron: COC Nederland – Foto’s: Geert van Tol.
Lucas Oldenburger
Lucas Oldenburger

Wat betekent pride voor jou en de community?

“Pride is belangrijk, het is natuurlijk een heel leuk en gezellig feest, maar het is ook een protest. Er is nog genoeg om te verbeteren op dit gebied, en pride vraagt hier aandacht voor. Volgens Lucas laat pride zien dat je niet alleen bent en voelen LHBTIQ+-ers zich tijdens pride geaccepteerd en geliefd. “We strijden ervoor dat iedereen zich ook altijd zo voelt op elke school, maar dat is nu nog niet altijd het geval. Dan is het heel fijn om hier te komen en het wel te voelen.”

Wat is het allertofste detail op jullie boot en welke betekenis hangt eraan? 

“Ik denk vooral de mensen die op de boot staan. Dit zijn grotendeels middelbare scholieren, mensen die op jonge leeftijd al trots zijn op wie ze zijn en niet bang zijn om dit te laten zien aan de wereld. Al deze jongeren zorgen voor verandering op hun eigen school en strijden voor veiligheid en inclusiviteit.”

Bekijk hier welke boten nog meer meevaren tijdens de Canal Parade 

Deel dit artikel