De genomineerden voor de Pride Award 2019 zijn bekend! De vijf bekende LHBTI-helden die kans maken op de felbegeerde Award zijn: voetballer Merel van Dongen, tv-presentator Margriet van der Linden, YouTuber Jessie Maya, fotograaf Erwin Olaf en actrice Romana Vrede. 

Pride Awards

AVROTROS reikt dit jaar voor het eerst een Pride Award uit aan één bekende LHBTI-held en één onbekende LHBTI-held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LHBTI-community. Jij kunt vanaf nu stemmen op jouw favoriet en daar ook je persoonlijke, onbekende, held voordragen. De twee Awards worden op donderdag 1 augustus uitgereikt tijdens een feestelijk evenement in VondelCS, Amsterdam. 

Jury

De vijf genomineerden zijn uitgekozen door een jury bestaande uit juryvoorzitter Cornald Maas (presentator AVROTROS), Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Frits Huffnagel (voorzitter Amsterdam Pride). Cornald Maas over de vijf genomineerden: “Het zijn alle vijf personen die, juist in tijden dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn toch onder druk komen te staan, op onderscheidende wijze hun nek uitsteken en daarmee van onschatbare waarde zijn voor de LHBTI-gemeenschap”. 

Merel van Dongen

De profvoetbalster speelt in het Nederlands elftal, is openlijk lesbisch en spreekt zich regelmatig uit voor meer openheid in de voetbalwereld. Juist ook in het mannenvoetbal. Ze maakt hiermee een belangrijk taboe in de voetbalwereld bespreekbaar.

Margriet van der Linden

De presentator maakte het programma ‘How to be gay’, waarin zij naar landen reist waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt. Hierin laat zij aan een groot publiek zien dat de rechten van LHTBI-ers wereldwijd nog onder druk staan. Daarnaast is er in Margriets talkshow ‘M’ bovengemiddeld veel aandacht voor LHTBI-onderwerpen. Hiermee vervult zij een belangrijke agendasettende rol.

Jessie Maya

Maakte YouTube-video’s over de transitie van Jeroen naar Jessie. Heeft een grote schare aan volgers en maakt haar transitie bespreekbaar en toegankelijk voor veel (jonge) mensen. Dat doet ze in het Nederlands, de taal die ze trouw wil blijven omdat ze op deze wijze zoveel mogelijk Nederlandse jongeren met haar verhaal bereikt.

Erwin Olaf

De fotograaf heeft momenteel een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag ter ere van zijn 60-jarige verjaardag, waarin de LHTBI-gemeenschap een belangrijke rol speelt. Michiel van Erp maakte de documentaire ’The Legacy’ over Olaf, waarin hij een duidelijk statement maakt: hij zal zich altijd openlijk blijven verzetten tegen elke vorm van (homo)discriminatie. Olaf maakt zich al jaren hard voor LHTBI-ers en spreekt zich daar veelvuldig over uit, waarbij hij de taboes nooit schuwt. 

Romana Vrede

Actrice die altijd bereid is patronen te doorbreken en geen gelegenheid onbenut laat om zich daar openlijk over uit te spreken. Hokjes bestaan voor haar niet. In het tv-programma ‘Volle Zalen’ merkte ze op dat het hokje ‘zwarte lesbische actrice met een gehandicapt kind’ nu eenmaal niet bestaat. Afgelopen seizoen speelde ze wederom de bejubelde voorstelling over haar autistische zoon Charlie. In interviews stak ze haar nek uit en gaf ze meer dan eens aan dat in een vrije, tolerante samenleving niemand mag worden uitgesloten.

Stemmen

Stem hier op jouw favoriete bekende LHTBI-held en draag hier jouw persoonlijke onbekende LHTBI-held voor. 

Deel dit artikel