Het gebruik van PrEP moet uit de taboesfeer. Dat is de missie van Het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) van de GGD Amsterdam. Kenneth Yap, arts en Medische supervisor van het PrEP-programma van Amsterdam, legt uit waarom dit zo belangrijk is. 

Waarom is het belangrijk dat jullie meevaren? 

Met het meevaren tijdens de canal parade hoopt GGD Amsterdam iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het medicijn PrEP. Maar wat is PrEP eigenlijk?

“PrEP is een medicijn dat je kunt nemen om hiv-infecties te voorkomen. Het is een medicatie die je dus vooraf moet innemen voor seksueel risico-contact, in dit geval specifiek anale seks zonder condoom, vandaar het woord Pre in PrEP. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met de anticonceptiepil van vrouwen”, aldus Kenneth. 

blockquote
Ze willen controle hebben, zekerheid tegen de angst om hiv te krijgen
Arts en Medische supervisor van het PrEP-programma van Amsterdam, Kenneth Yap

Rondom het gebruik van PrEP bestaan nog veel taboes legt GGD Arts Kenneth uit. “Het grootste taboe rondom PrEP is dat mensen promiscue zijn. Dat je een zogenaamde ‘PREp-slet’ bent als je PREp gebruikt. Dat mensen het gebruiken als vrijbrief voor condoomloze seks, maar dat is heel vaak niet de intrinsieke reden dat mensen PREp gebruiken. Ze willen controle hebben, zekerheid tegen de angst om hiv te krijgen.” 

Sexy en safe, dat is de boodschap die GGD Amsterdam wil meegeven. “Wij willen laten zien dat als je bij ons komt, je je veilig kunt voelen.” 

Op welke speciale feature op jullie boot moeten we echt letten? 

Dit jaar is de GGD ook een bijzondere samenwerking aangegaan met Muzikant Kiri Mioki. Hij is een belangrijke ambassadeur voor PrEP-gebruik.“Op een speelse manier laten we met Kiri Moki aan de community weten dat PrEP er is.”

GGD-boot.jpg
 
GGD-boot.jpg

Speciaal voor de Pride heeft Kiri een remake gemaakt van het nummer ‘Go West’  uitgebracht door de Village People in 1979. In 1992 brengen de Pet Shops Boys tijdens een aids-benefietavond een cover uit en gaven het optimistische nummer over het najagen van dromen een nieuwe lading over het weggaan van de (aids)ellende. En nu is het tijd voor een nieuw tijdperk en daarom blaast Kiri Mioki het nummer nieuw leven in. Beluister ‘m hieronder: 

En geef niet alleen je oren goed de kost. Ook vier stereotype masculiene rollen van de Village People krijgen een nieuwe interpretatie. Onder meer een ‘femme’ politieagent en een ruimtereiziger vieren de gendervrijheid en inclusiviteit. 

Bekijk hier welke boten nog meer meevaren tijdens de Canal Parade 

Deel dit artikel