“East, West, Love’s Best”, onder deze slogan vaart stichting ROMPRO (Roemenen Voor Roemenen) mee tijdens de jaarlijkse Canal Pride, één van de memorabele hoogtepunten van Pride Amsterdam. Dit jaar is het de eerste keer dat mensen uit de Roemeense gemeenschap in Nederland een duidelijk signaal van acceptatie en omarming van LHBTIQ+-personen naar de buitenwereld sturen.

Een bonte stoet van boten vaart zaterdag 6 augustus weer door de Amsterdamse grachten. Van lokale LHBTIQ+-stichtingen en roze netwerken tot bedrijven die de emancipatiestrijd van de LHBTIQ+-community ondersteunen. Tachtig boten varen mee tijdens de wereldberoemde botenparade, met als voornaamste doel de vrijheid van eigenheid en van de liefde vieren. Eén van deze boten is dit jaar de Roemeense boot van ROMPRO, waar vrijwilliger Loan Nemes zich voor inzet. Ioan is geboren in Roemenië en ruim twintig jaar woonachtig in Amsterdam. Hij is getrouwd met Laurens, een Nederlandse man, en vader van een tweeling die wordt opgevoed in een regenbooggezin met twee mama’s.

Het recht op een normaal leven eisen

Stichting ROMPRO is ontstaan om de snelgroeiende gemeenschap van Roemenen in Nederland te inspireren om meer betrokken te zijn bij de Nederlandse samenleving. Samenwerking, diversiteit en chemie staan hierin centraal. "Voor ons, voor onze vrienden die verborgen moeten leven en die worstelen met deze tegenslagen, willen we door onze deelname aan de Canal Pride het recht op een normaal leven eisen hier, in Roemenië én in Oost-Europa", aldus Loan, "Ondanks de toetreding van Roemenië tot de EU in 2007, staan LHBTIQ+-rechten nog steeds enorm onder druk. De Roemeense staat weigert tot op heden deze rechten te erkennen. Bijeenkomsten en parades worden met geweld bedreigd, waardoor vele LHBTIQ+-Roemenen zich gedwongen voelen hun ware identiteit te verbergen."

blockquote
East, West, Love’s Best
De slogan van ROMPRO, de organisatie van Roemenen Voor Roemenen

De boot vaart mee onder de slogan East, West, Love’s Best. Deze woorden bevatten meerdere boodschappen: “East, West is een afkorting van de internationale spreuk “Oost, west thuis best”. Deze spreuk verwijst naar onze afkomst en huidige ‘thuis’. Wij komen uit het oosten, maar we hebben een thuis gevonden in het westen, in Nederland," vertelt Loan. Hiermee wil ROMPRO aangeven dat de gemeenschap een thuis is voor iedereen wie Roemeen is of wie Roemenië liefheeft. “Love’s best, het tweede deel van onze slogan, verwijst naar onze acceptatie en omarming van iedereen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, afkomst of andere kenmerken. Op dezelfde manier hoe Nederland ons heeft omarmt en een thuis heeft geboden, op dezelfde manier willen wij LHBTIQ+-mensen omarmen en verwelkomen in ons midden."

"Daarom zijn wij bijzonder blij dat er ook een groep Oekraïense LHBTIQ+-vluchtelingen met ons meevaren tijdens de Canal Parade. Zij moesten het oorloggeweld ontvluchten, maar wij hopen dat we samen met iedereen die meevaart of langs de kade staat kunnen laten zien dat zij hartstikke welkom zijn in ons midden."

Rompro
Een kleurrijke boot
Rompro

Eén van de kleurrijkste boten

ROMPRO streeft ernaar één van de kleurrijkste boten van de Canal Pride 2022 te zijn. De deelnemers op de boot dragen met trots traditionele Oost-Europese klederdracht, in combinatie met regenboogkleuren. "Deze spetterende outfits zullen diversiteit en schoonheid weergeven. Wij zijn een boot dat, naar mijn mening, de geest en droom van de PRIDE vertegenwoordigd: een maatschappij waar wij de armen en harten voor elkaar openen", aldus Loan.

Bekijk hier welke boten nog meer meevaren tijdens de Canal Parade 

Deel dit artikel