Acteur Thorn de Vries is de winnaar van de AVROTROS Pride Award 2022. Op de dag van de Canal Parade 2022 is Thorn met de prijs door jurylid Jeangu Macrooy verrast. 

De winnaar is gekozen door een jury bestaande uit Winston van Niel (bestuurslid COC), Jeangu Macrooy (singer-songwriter) en Nicolaas Veul (documentairemaker en presentator).

De jury over de winnaar 

‘’Met de benoeming van Thorn de Vries vieren we de volgende stap in de LHBTIQ+ emancipatie. Als non-binair icoon is hen op verschillende platforms zichtbaar: in de jeugdserie SpangaS, als co-host van de podcast Couple Goals en als schrijver van het boek FAQ Gender. Het is diens missie om mensen meer te leren over genderidentiteit en Thorn doet dit met lef, durf en een aanstekelijke openheid. Dat is bewonderenswaardig, want daar is moed voor nodig.
 
Thorn loopt op de troepen vooruit en is daarmee een rolmodel voor velen. Een mooi voorbeeld hiervan is de grensverleggende seksscène in de film Anne+. Door unapologetic te zijn voor wie die is nodigt Thorn mensen uit om vrijer te zijn in de genderidentiteit en eigen seksualiteit. Met diens veelzijdigheid is Thorn een belangrijke educator, zowel binnen als buiten de LHBTIQ+ gemeenschap. Thorn is een lichtend voorbeeld voor de nieuwe generatie.’’
, aldus de jury.

Jeangu Thorn
Jurylid Jeangu Macrooy reikt de Pride Award '22 uit aan Thorn de Vries
Jeangu Thorn

Maker Pride Award 2022

De Pride Award wordt ieder jaar ontworpen door een kunstenaar uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Deze editie is de prijs vormgegeven door kunstenaar Yamuna Forzani. De award is onderdeel van Forzani’s ‘Love Revolution’-project, waarvoor de kunstenaar renaissance-kunstwerken opnieuw creëerde met een queer touch. “Love Revolution staat voor vele felle kleuren, versieringen, glitters en is echt over de top. Precies wat de Pride voor mij betekent”, aldus Yamuna. Check in de video hieronder hoe de award gemaakt is. 

Deel dit artikel