AVROTROS reikt dit jaar voor het eerst een Pride Award uit aan een bekende LHBTI-held en een onbekende LHBTI-held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LHBTI-community. De winnaars van de Awards zijn YouTuber Jessie Maya en Krzysztof Dobrowolski-Onclin, LHBTI-voorlichter in Amsterdam.

clock update 1 aug 2019, 21:18
De uitreiking is klaar, de borrel is begonnen!

Dit liveblog is gesloten.

jessie_maya_winnaar_onbekende_held_pride_awards.jpg
De winnaars met de Pride Awards
jessie_maya_winnaar_onbekende_held_pride_awards.jpg
clock update 1 aug 2019, 21:14
De reactie van winnaar Krzysztof Dobrowolski-Onclin

'Het podium staat eigenlijk helemaal vol, ik sta niet alleen. De voorlichtingsgroep van COC Amsterdam is 46 mensen groot, een hele diverse groep. We werken allemaal samen. Ik trek slechts aan een aantal draadjes.' 

onbekende_held.jpg
De winnaar van de Pride Award voor de 'onbekende' held
onbekende_held.jpg
clock update 1 aug 2019, 21:11
De winnaar van de Pride Award voor de 'onbekende' LHBTI-held is

Het publiek mocht hun onbekende LHBTI-helden voordragen. Uit ruim 350 inzendingen heeft de Pride Awards-jury uiteindelijk gekozen voor Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Krzysztof coördineert al twintig jaar vrijwillig de LHBTI-voorlichtingen op scholen in Amsterdam. Hiermee staat hij symbool voor al die vrijwilligers die scholieren, vaak voor het eerst, kennis laten maken met LHBTI-onderwerpen.

clock update 1 aug 2019, 21:09
Dan nog de uitreiking van de award voor de onbekende LHBTI-held

 

blockquote
Ik ben meer dan een transgender
Winnaar van de Pride Award, Jessie Maya
clock update 1 aug 2019, 21:00
Jessie Maya is de winnaar van de Pride Award 2019!

Jessie Maya heeft de Pride Award 2019 gewonnen! Ze ontving de meeste stemmen van het publiek en liet daarmee genomineerden Erwin Olaf, Margriet van der Linden, Merel van Dongen en Romana Vrede achter zich. Er zijn online in totaal ruim 10.000 stemmen uitgebracht.  Jessie Maya maakte YouTube-video’s over de transitie van Jeroen naar Jessie. Met een grote schare aan volgers maakt ze haar transitie bespreekbaar en toegankelijk voor veel, vaak jonge, mensen.

clock update 1 aug 2019, 20:59

Dit jaar vaart het ministerie van OCW mee met helden uit de klas. Zodat elke leerling kan zijn wie hij is.

Minister_vanengelshoven_LOPER.jpg
Minister van Engelshoven
Minister_vanengelshoven_LOPER.jpg
clock update 1 aug 2019, 20:58

Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft zin in de canal parade, wat ze een prachtig evenement vindt. “De trots van heel veel mensen om uitbundig te kunnen zijn wie je bent.” Vorig jaar heeft ze meegedragen met de boot van GTST.

clock update 1 aug 2019, 20:57
De Awards ontworpen door Bas Kosters

De awards zijn ontworpen door modeontwerper Bas Kosters. Zijn liefde voor felle kleuren komen terug in de felroze awards.

clock update 1 aug 2019, 20:53
Tijd voor de uitreiking!
  • We gaan beginnen met de uitreiking van de Pride Awards voor een onbekende en bekende lhtbi-held. De genomineerden voor de Pride Award zijn gekozen door de jury, vervolgens kon het publiek stemmen op hun favoriet. De winnaar van de Pride Award voor de onbekende LHBTI-held is gekozen door de jury. Die bestaat uit de volgende leden: juryvoorzitter Cornald Maas (presentator AVROTROS), Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Frits Huffnagel (voorzitter Amsterdam Pride). 
clock update 1 aug 2019, 20:48
Loena over Laverne Cox

'Transpersonen op tv zijn als de dinosauren in Jurassic Park. Als je transpersonen ziet op beeld, zie je alleen maar drama. Over oe erg ons leven is, hormonen en operaties. Maar Laverne was in die serie gewoon een persoon die in de gevangenis zit.'

clock update 1 aug 2019, 18:45
Giany Kraan over Mykki Blanco

Giany vertelt over rapper Mykki Blanco. Hij staat niet alleen voor mensen met HIV, maar ook voor de queer community. “Je hoort er niet veel over,” zegt Rik. “Over gay rappers:. “We’re here and we’re queer”, antwoordt Giany, zelf producer en DJ

clock update 1 aug 2019, 20:39
Rik gaat in gesprek met Loena Maas en Giany Kraan

Loena Maas kun je kennen van het programma Hij is een zij, waarin ze openlijk vertelt over vertelt over transitie. Ze bewondert Laverne Cox. Een van de bekendste transgender actrices van het moment. Ze speelt onder andere in Orange is the new black

​​​Voor model, producer en DJ Gainy Kraan is zijn non-binaire voorkomen, naar eigen zeggen een belangrijk onderdeel van zijn ontwikkeling als artiest. Ook is hij een van de hoofdpersonen in de documentaire Acting Straight, gemaakt door Tofik Dibi en Willem Timmers. Deze documentaire gaat over mannelijkheid in de gayscene. 

blockquote
Schaamte moet je groots van je afschudden. Met veren, boas en bloot. Heel veel bloot.
Cabaretier Johan Goossens
clock update 1 aug 2019, 20:37
Column van cabaretier Johan Goossens

Cabaretier Johan Goossens draagt een column voor, die hij al eerder heeft voorgedragen , waarin hij vertelt waarom de Pride Amsterdam zo 'overdreven' gevierd wordt. 

Anneplus_GESPREK_RIK.jpg
Rik in gesprek met Maud en Hanna
Anneplus_GESPREK_RIK.jpg
clock update 1 aug 2019, 20:39
Inspirerende woorden van Amber Vineyard

'The only way we can change the world is to be aware of the privileges and what were doing with it.'

clock update 1 aug 2019, 20:34
Amber Vineyard over hoe je het huis binnenkomt

'What they need to do is leave there virginity and shyness at the door. Everything about you is special and important. We live in a society where al lot of things a frowned upon.'

clock update 1 aug 2019, 20:31
Elly vertelt over het concept ballroom

'Ballroom heeft is een hele grote ‘doos' waar iedereen een beetje in past. We hebben verschillende categorieën waarin we battelen. Bijvoorbeeld als ik vogue, dat hoeft zij niet te voguen. Er is een hoekje voor iedereen, maar we zijn samen.' 

clock update 1 aug 2019, 18:25
Elly Vineyard en Amber Vineyard van House of Vineyard

Elly en Amber zijn de 'mother' en 'father' van de House of Vineyard. Dit is het eerste Nederlandse 'huis' in de ball-scene, opgericht in 2015. De Netflix-film Pose geeft een goed beeld van de 'ball-scene'.

Vineyards.jpg
Elly en Amber Vineyard
Vineyards.jpg
clock update 1 aug 2019, 20:24
Ellie over haar gesprek met Johan Derksen

Rik vraagt Ellie naar haar gesprek met Johan Derksen. Wat vond ze van het gesprek? Ellie antwoord met een diepe zucht. “Wat hij zich niet realiseert is dat in je leven je 800 keer uit de kast moet komen. Ze hoopte dat hij thuis misschien iets genuanceerder zou zijn. Minder ‘kantinepraat’. Maar “er zat geen centimeter ruimte in [...] Dat stelde mij wel teleur.”

clock update 1 aug 2019, 20:18

Naast Rik zit Ellie Lust, zij stond aan de wieg van de oprichting van Roze in Blauw, een team dat bestaat uit 'roze' politiemensen. Deze week werd haar nieuwe documentaire Ellie aan de verkeerde kant uitgezonden. Een docu over geweld tegen homosekualiteit. 

clock update 1 aug 2019, 20:17
Er komt een tweede seizoen van Anne+!

Er komen 8 afleveringen van 25 minuten. 

clock update 1 aug 2019, 20:16

Hanna over dat het lesbisch zijn niet centraal staat in Anne+, maar universele gevoelens” “Ook wel hetero-jongens die naar mij toe komen op straat en zeggen, wow ik herkende mijzelf heel erg in die aflevering, in het liefdesverdriet.”

clock update 1 aug 2019, 20:14
Aangeschoven zijn Maud Wiemeijer en Hanna van Vliet

Maud is scenariste en schrijver. Ze schreef onder andere de webserie Anne+. Die serie gaat over de lesbische twintiger Anne die in Amsterdam woont en studeert. Hanna van Vliet was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de webserie én speelt de hoofdrol.

clock update 1 aug 2019, 20:14
Rik van de Westelaken opent de Pride Awards 2019

Rik van de Westelaken vertelde recent op een event over de vooroordelen waar hij mee te maken had.’'Ooit heeft iemand tegen mij gezegd: 'Ik vind het prima als je homo bent, als je maar normaal doet.’ Dat vond ik zo raar.' Na dat event kreeg hij een berichtje van een moeder van een jonge homoseksuele jongen. 'Ze had dat letterlijk tegen hem gezegd en besefte nu hoe stom dat was'. Daar is volgens Rik de Pride ook voor: 'mensen helpen, begrip kweken'. 

clock update
Dit zijn de genomineerden van de Pride Award 2019
  • Voetbalster Merel van Dongen, presentator Margriet van der Linden, fotograaf Erwin Olaf, YouTuber Jessie Maya en actrice Romana Vrede.
pride_awards_gebouw_rainbowcarpet.jpg
Bron: Joyce Hoedelmans
 
pride_awards_gebouw_rainbowcarpet.jpg
clock update 1 aug 2019, 17:00
De deuren zijn geopend!

Alle genodigden gaan over de rainbowcarpet naar binnen. 

Deel dit artikel