In 1949 liep Pieter Goemans in Amsterdam op de brug waar de Prinsengracht en de Leidsegracht elkaar kruisen. Het prachtige Amsterdamse plaatje gaf hem de inspiratie voor de ultieme klassieker ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Pianist Dick Schallies componeerde de aanstekelijke melodie. Het lied verscheen voor het eerst in het openbaar toen Johnny Kraaijkamp het zong in het Amsterdamse Café de Paris. De rest is geschiedenis: Wim Sonneveld maakte het lied bekend bij het grote publiek en het Prinsengrachtconcert koos het nummer als traditionele afsluiter van het jaarlijkse klassieke openluchtconcert. Geniet van het nostalgische nummer in acht verschillende en unieke versies.

1. 'Aan de Amsterdamse grachten' door Wim Sonneveld

Het is misschien wel de allerbekendste versie van het liedje: 'Aan de Amsterdamse grachten' door Wim Sonneveld. De geliefde cabaretier, zanger en acteur zong zijn vrolijke variant in 1962.

2. 'Aan de Amsterdamse grachten' door violiste Lisa Batiashvili

De Georgische violiste Lisa Batiashvili bracht tijdens het Prinsengrachtconcert 2014 samen met hoboïst François Leleux en leden van het koor van de Nationale Opera een emotionele versie van 'Aan de Amsterdamse grachten'. Eerder op de avond speelde ze het prachtige 'Erbarme dich' van Bach, dat ze opdroeg aan de slachtoffers van vliegtuigramp MH17 in Oekraïne.

3. 'Aan de Amsterdamse grachten' door het Brodsky Quartet

Het Brodksy Quartet, pianiste Nino Gvetadze, bandoneonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Marcovic speelden een unieke instrumentale versie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ tijdens het Prinsengrachtconcert 2017.

4. 'Aan de Amsterdamse grachten' op z'n Russisch

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor zong als afsluiter van het Prinsengrachtconcert 1995 de klassieker 'Aan de Amsterdamse grachten'... in het Russisch! Achter de piano zat de Russische pianist Anatol Ugorski, die het hoofdprogramma van de avond verzorgde.

5. 'Aan de Amsterdamse grachten' door buitenlandse toeristen

Hoe moeilijk is het voor buitenlandse toeristen om het typisch Nederlandse liedje 'Aan de Amsterdamse grachten' te zingen? We namen de proef op de som.

6. 'Aan de Amsterdamse grachten' door een jonge Janine Jansen

De toen pas 27-jarige Janine Jansen wist tijdens het Prinsengrachtconcert 2005 niet van ophouden: samen met pianist Itamar Golan, altviolist Julian Rachlin en het Triology Barokensemble speelde ze veel langer dan eigenlijk de bedoeling was. Bij 'Aan de Amsterdamse grachten' ging het figuurlijke dak er volledig vanaf.

7. 'Aan de Amsterdamse grachten' in 360-graden

Altijd al het Prinsengrachtconcert live willen beleven? In 2016 kon je ook online het spektakel van dichtbij bekijken, met de 360-graden video van 'Aan de Amsterdamse grachten'. Op het podium stonden mezzosopraan Ann Hallenberg, countertenor Maarten Engeltjes, cellist Edgar Moreau en barokensemble Il Pomo d'Oro.

8. 'Amsterdam Medley' door Lucas en Arthur Jussen

In 2018 schitterden de pianobroers Lucas en Arthur Jussen op het Prinsengrachtconcert. Speciaal voor de gelegenheid schreef Igor Roma de unieke 'Amsterdam Medley', vol bekende Amsterdamse melodieën. De medley mondde uit in de fameuze uitsmijter 'Aan de Amsterdamse grachten', waarbij sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich aanschoven.

Deel dit artikel