Het Prinsengrachtconcert 2021 staat volledig in het teken van de stem. Indrukwekkende operastemmen en een heus gospelkoor brengen de gracht op zaterdag 21 augustus tot leven. Benieuwd welke werken er klinken? Bekijk het programma!

Het unieke openluchtconcert wordt geopend met een verrassende medley door een ensemble van leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Na de opening komt de eerste solist op het podium: bariton Willem de Vries. Hij zingt het toepasselijke 'Aan de voet van de oude Wester'. Vervolgens sluit sopraan Aylin Sezer aan en zingen ze samen 'La ci darem la mano' uit de opera 'Don Giovanni' van Mozart.

Na Mozart volgt een andere grootse opera: 'Carmen' van Bizet, de opera waarin Aylin het afgelopen seizoen bij Opera Spanga de rol van Micaëla heeft gezongen. Tijdens het Prinsengrachtconcert brengt Aylin solo het prachtige 'Je dis que rien ne m'épouvante' ten gehore. Aylin wordt na 'Carmen' vergezeld door tenor Morschi Franz, voor het duet 'Parigi, o cara' uit Verdi's 'La Traviata'. De avond wordt vervolgd door een solo-optreden van Morschi, die 'In fernem land' uit Wagners 'Lohengrin' zingt.

blockquote
Bizets 'Carmen', Mozarts 'Don Giovanni', Verdi's 'La Traviata': operaliefhebbers kunnen hun hart ophalen.
Prinsengrachtconcert 2021


Als alle solisten een keer zijn geweest, komt Willem de Vries terug om samen met Morschi Franz het overdonderende 'Solenne in Quest'ora' uit Verdi's opera 'La Forza del destino' te zingen. Willem neemt het solo weer over met 'lo morra ma lieto in core' uit Verdi's 'Don Carlos'.

Instrumentaal intermezzo en een swingend gospelkoor

Als instrumentaal intermezzo speelt het ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest de 'Prelude' en 'Aragonaise' uit Bizets 'Carmen', gevolgd door een gegarandeerd kippenvelmoment: Willem de Vries en het ensemble worden bijgestaan door het swingende Zo! Gospel Choir voor een emotionele uitvoering van 'Hallelujah'.

De avond wordt vervolgd met de uitvoering van Puccini's 'Lucevan es Stelle' door Morschi Franz. Als Aylin terug op het podium komt, staat het publiek een verrassing te wachten: de sopraan laat het prachtige, tradtionele Turkse lied 'Kanatlari Gümüs’ horen, dat voor haar veel persoonlijke waarde heeft. Na deze verrassing komt iedereen terug het podium op voor een gezamenlijk optreden: Morschi, Aylin, Willem, het gospelkoor en het ensemble laten het swingende, jazzy 'Go down Mozes' horen.

En dan is het natuurlijk tijd voor dé uitsmijter van de avond... 'Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel m'n hart voor altijd verpand'. Meezingen en -deinen wordt sterk aangeraden!

Het Prinsengrachtconcert 2021 zie je zaterdag 21 augustus 2021 om 21.20 uur op NPO 2. De presentatie is in handen van Jet Berkhout. Vanaf 19.00 uur hoor je een live verslag van de avond door Ab Nieuwdorp op NPO Radio 4.

Deel dit artikel