Het uur voorafgaand het optreden van de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert wordt altijd verzorgd door de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs van het jaar ervoor. In 2019 is dat de Nederlandse bariton Raoul Steffani. De GrachtenfestivalPrijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge, veelbelovende musicus. Raoul wordt tijdens het concert begeleid door pianist Daan Boertien en bij enkele liederen bijgestaan door sopraan Vanessa Waldhart.

In augustus 2018 kreeg de 27-jarige Steffani de prijs uitgereikt. Volgens de jury is de zanger "een podiumpersoonlijkheid met een stevige technische basis die het publiek verleidt en boeit met een muzikaal verhaal. Raoul staat aan het begin van een internationale carrière." Met de winst verzekerde hij een plek op het podium van het Prinsengrachtconcert 2019, naast de eretitel Arist in Residence tijdens het Grachtenfestival 2019.

Toonaangevend en veelbelovend

De GrachtenfestivalPrijs was niet de eerste award die Raoul Steffani in ontvangst mocht nemen - eerder won hij al de Elisabeth Evertsprijs én de publieksprijs van Dutch Classical Talent. De jonge bariton studeerde in Wenen aan de Universität für Musik und darstellende Kunst en in Nederland bij Xenia Meijer, bij wie hij summa cum laude op zijn diploma mocht noteren. Vanaf 2016 was hij twee jaar lid van de Dutch National Opera Academy en hij volgde masterclasses en workshops bij grootheden als Thomas Hampson en Elly Ameling.

Liefde voor het lied

Het liefste zingt Raoul liederen van componisten als Schumann, Grieg en Sibelius. Met de Duitse liedspecialist Gerold Huber werkte hij aan zijn debuut-cd: 'Deep in a dream', gewijd aan deze componisten. Maar hij is ook veel in opera's te vinden - zo zong hij de rol van Falke in 'Die Fledermaus', Aeneas in 'Dido en Aeneas' en Papageno in 'Die Zauberflöte'. Als solist werkt hij samen met o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten en dirigenten als Sir Mark Elder en Jos van Veldhoven.

Het optreden van Rauol op het Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2019 en is live mee te kijken via de Facebookpagina van het Prinsengrachtconcert en het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek.

Deel dit artikel