Zaterdag 17 augustus 2019 staat de Prinsengracht in Amsterdam weer volledig in het teken van fantastische klassieke muziek. Vanaf 20:00 uur schitteren bariton Raoul Steffani, sopraan Vanessa Waldhart en pianist Daan Boertien op het podium, gevolgd door het concert van de Finse violist Pekka Kuusisto en ensemble Camerata RCO. Benieuwd wat er die avond allemaal klinkt? Duik in het muzikale programma!

Mozart, Strauss en Gershwin door Raoul Steffani

Het eerste deel van de feestelijke avond wordt verzorgd door de Nederlandse bariton Raoul Steffani, de Oostenrijkse sopraan Vanessa Waldhart en pianist Daan Boertien. Raoul en Daan brengen samen 'Non piú andrai' uit ‘Le nozze di Figaro’ van Mozart en 'Heimliche Aufforderung', 'Ach weh mir unglückhaftem Mann' en 'Zueignung' van Strauss ten gehore. Vanessa en Daan volgen met Gershwins 'Summertime' uit ‘Porgy and Bess’. Raoul en Daan spelen Griegs 'Ich liebe dich' en Vanessa schuift weer aan voor 'Les oiseaux' uit ‘Les contes d’Hoffman’ van Offenbach. De drie eindigen het optreden met twee gezamenlijke stukken: 'La ci darem la mano' uit 'Don Giovanni' van Mozart en 'Lippen schweigen' uit 'Die lustige Witwe' van Léhar.

Het eerste deel van het Prinsengrachtconcert is vanaf 20:00 uur live te horen op NPO Radio 4 en live te zien op de Facebookpagina van het Prinsengrachtconcert en het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek.


Dansen, Romances en Finse liedjes door Pekka Kuusisto

Violist Pekka Kuusisto en ensemble Camerata RCO trappen de avond af met de 'Roemeense dansen, nr. 5 en 6' van Bartók, in een arrangement van Pekka. Hij arrangeerde ook het volgende werk: het derde deel uit Bachs 'Vioolconcert, BWV 1042', waarbij Pekka naast de viool ook op zijn harmonium speelt. Bach wordt gevolgd door de 'Romance op.22 nr. 2' van Schumann. De vrij onbekende Duitse componist Christian Cannabich schreef het opbeurende 'Les fêtes de Serailles Contredance', een balletsuite die perfect tussen de andere melodieën past, en na dit stuk brengen Pekka en de musici van Camerata RCO een ode aan de liefde met Elgars 'Salut d'amour'. Violiste Annebeth Webb van Camerata RCO en Pekka spelen samen nummer 5 van het ‘Duet voor 2 violen’ van de Italiaanse componiste Maddalena Laura Sirmen. Dan heeft Pekka even rust en speelt Camerata RCO het tweede deel uit het prachtige 'Klarinetkwintet' van Mozart.

De avond gaat verder met Mazzoli's 'Vespers voor viool' door Pekka en het derde deel uit Dvořáks 'Strijkkwintet, op. 77' door Camerata RCO. Bij 'Non ti scordar di me' van Ernesto di Curtis volgt een leuke verrassing: bariton Raoul Steffani schuift even aan. De Finse roots van Pekka komen tot uiting bij het Finse volksliedje 'Piupali Paupali, Piupali Paupali' en met Sibelius' 'Mazurka, op. 81' blijven we nog even in Pekka's vaderland. En dan natuurlijk het moment suprême... 'Aan de Amsterdamse grachten' door alle musici en het publiek samen!

Het tweede deel van het Prinsengrachtconcert is vanaf 21:20 uur live te zien op NPO 2 en live te horen op NPO Radio 4.

Deel dit artikel