Even leek het erop dat het Prinsengrachtconcert in 2020 in verband met de coronamaatregelen niet door zou gaan, maar zaterdag 22 augustus zal er toch een bijzonder concert plaatsvinden. Wel op een andere manier dan anders: zonder publiek, en niet óp de gracht, maar áán de gracht. Presentator Hans van den Boom vertelt meer over de alternatieve versie van de bijzondere dag.

clock update 17 aug 2020, 13:53
Van Baerle Trio vervangt Janine Jansen, Mischa Maisky en Denis Kozhukhin

Het Van Baerle Trio vervangt violiste Janine Jansen en haar internationale gasten Mischa Maisky en Denis Kozhukhin op het Prinsengrachtconcert 2020. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus acht AVROTROS het niet langer verantwoord om een internationaal gezelschap voor het concert naar Nederland te halen. De omroep blijft het belang onderschrijven van klassieke muziek en de verbindende kracht ervan en zendt daarom zaterdag 22 augustus het Prinsengrachtconcert uit met andere musici. Het gerenommeerde Van Baerle Trio - bestaande uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder - betreedt het podium in de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Hotel in Amsterdam.


Hoe gaat het Prinsengrachtconcert er in 2020 uitzien?
Vrij snel na het kabinetsbesluit dat er tot zeker 1 september geen grote evenementen mochten plaatsvinden, besloot AVROTROS dat er tóch een Prinsengrachtconcert moest komen, maar dan in een andere vorm en zonder publiek. Voor de veiligheid niet op de gracht, maar in de mooie omsloten binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam. Pulitzer is jaarlijks het epicentrum van het Prinsengrachtconcert en de binnentuin is betoverend, dus de beslissing was snel gemaakt. We hebben toen violiste Janine Jansen benaderd of ze wilde komen spelen en ze reageerde meteen enthousiast. Gelukkig, want Janine behoort al jaren tot de absolute wereldtop. Bovendien wilde ze twee bevriende musici meenemen: cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin. Nou, daar konden we natuurlijk geen nee tegen zeggen...

blockquote
Janine wilde Mischa Maisky en Denis Kozhukhin meenemen. Nou, daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.
Hans van den Boom


Wat kunnen we van de avond verwachten?
Het wordt een concert zonder bootjes in de gracht en zonder duizenden mensen op de kades en bruggen, maar wel zoals altijd met geweldige muziek. Onder anderen Brahms, Mendelssohn en Tsjaikovski op het hoogste niveau uitgevoerd, in een sfeervolle omgeving. Dus iets anders dan we gewend zijn, maar wel erg mooi en bijzonder. Live kan er geen publiek bij zijn, maar niemand hoeft het concert te missen, want het is in zijn geheel te bewonderen op NPO 1 en NPO Radio 4.

Wil je nog wat kwijt aan de Prinsengrachtconcertliefhebbers?
Mis vooral niet het einde van het concert, want natuurlijk klinkt ook weer de uitsmijter 'Aan de Amsterdamse grachten'. In een heel bijzonder arrangement voor pianotrio, plús twee 'special guests'. Zeer de moeite waard om te zien. Meezingen mag natuurlijk, maar dan voor de afwisseling eens thuis voor de buis.

Deel dit artikel