De internationaal geroemde pianobroers Lucas en Arthur Jussen verzorgen in 2018 het spetterende hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert, het grootste klassieke openluchtconcert van Nederland. Het concert zie je 18 augustus 2018 om 21.20 uur op NPO 2.

blockquote
We voelen ons zeer vereerd dat we als Hollandse jongens, nu zelfs Amsterdammers, want we wonen sinds kort hier, dit prachtige oer-Hollandse klassieke muziekfestijn mogen opluisteren.
Lucas en Arthur Jussen

De pianobroers

Pianisten Lucas (25) en Arthur (21) Jussen zijn pas begin twintig, maar hebben al een indrukwekkende rij ervaringen, concerten en awards op hun naam staan. Hun carrière begon in Hilversum, waar ze hun eerste pianolessen kregen van Leny Bettman. Al snel drong Lucas door tot de finale van de Rotterdamse Piano Driedaagse en werd Arthur verkozen tot 'Jong muziektalent van het jaar 2004'. Niet veel later vertrokken ze voor een tijd naar Portugal en Brazilië, waar ze les kregen van de Portugese meesterpianiste Maria João Pires.

Zowel solo als samen groeide hun succes razendsnel. Prijzen als de eerste Concertgebouw Young Talent Award, de publieksprijs van Festspiele Mechlenburg-Vorpommern en de Edison Publieksprijs volgden. De broers hebben opgetreden met vrijwel alle Nederlandse orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Residentie Orkest, en gerenommeerde internationale orkesten, zoals het Dallas Symphony Orchestra en het London Chamber Orchestra. Ook spelen ze regelmatig recitals en hebben ze inmiddels vijf succesvolle albums uitgebracht.

Van het Kinderprinsengrachtconcert naar het hoofdprogramma

Lucas en Arthur zijn geen vreemden van het Prinsengrachtconcert: ze stonden beiden al eens eerder op het ponton tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Lucas was zelfs al eens te gast in het hoofdprogramma: in 2006 mocht hij aanschuiven naast pianist Lang Lang.

Foto's: Michel Schnater

Het Prinsengrachtconcert zie je zaterdag 18 augustus 2018 om 21.20 uur live op NPO 2 en NPO Radio 4.

Deel dit artikel