In 2020 verzorgen topvioliste Janine Jansen, cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin het feestelijke en traditionele Prinsengrachtconcert, dat live wordt uitgezonden bij AVROTROS op NPO 1 en NPO Radio 4.

clock update 17 aug 2020, 13:52
Van Baerle Trio vervangt Janine Jansen, Mischa Maisky en Denis Kozhukhin

 

Het Van Baerle Trio vervangt violiste Janine Jansen en haar internationale gasten Mischa Maisky en Denis Kozhukhin op het Prinsengrachtconcert 2020. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus acht AVROTROS het niet langer verantwoord om een internationaal gezelschap voor het concert naar Nederland te halen. De omroep blijft het belang onderschrijven van klassieke muziek en de verbindende kracht ervan en zendt daarom zaterdag 22 augustus het Prinsengrachtconcert uit met andere musici. Het gerenommeerde Van Baerle Trio - bestaande uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder - betreedt het podium in de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Hotel in Amsterdam.

 

In verband met de coronamaatregelen vindt het concert in aangepaste versie plaats: niet op een drijvend podium op de Prinsengracht, maar in de betoverende binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. Centraal staat de verbondenheid en kracht van muziek. Janine Jansen: "In deze tijden van social distancing voelt het belangrijker dan ooit om de verbinding met elkaar te blijven zoeken. De muzikale taal blijft voor mij de ultieme vorm van communicatie en expressie. Zeker, het zal dit jaar anders zijn zonder het geweldige publiek dat, zittend op hun bootjes en hangend vanuit het raamkozijn, zo’n groot deel uitmaakt van de sfeer en de concentratie en de spanning van het optreden. Maar ik weet zeker dat wij die sfeer ook op afstand met z’n allen kunnen ervaren. Dat is de kracht van muziek."

Violiste Janine Jansen

Het Prinsengrachtconcertpodium is Janine Jansen niet vreemd: in 2005 stond ze als 27-jarige ook al in de spotlights. Jansen is één van de grootste violisten die ons land ooit heeft voortgebracht. In haar prijzenkast staan o.a. vijf Edisons, de Vermeer Prijs 2018, de Herbert-von-Karajan Preis 2020 en de Concertgebouwprijs. Ze werkt regelmatig samen met 's werels grootste orkesten en The New York Times vond haar spel "klinkend zowel in stilte als geluid". Het concertseizoen 2020/2021 heeft veel moois voor haar in petto: ze gaat op tour met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, de Munich Philharmonic en the London Symphony Orchestra. Bij het Concertgebouworkest én bij het Vienna Konzerthaus is ze Artist in Residence. Janine Jansen staat onder exclusief contract bij Decca Classics, waar ze in 2003 haar eerste hitalbum te pakken had met 'Vivaldi's Four Seasons'. Na dit succes nam ze nog talloze albums op, waaronder Brahms' 'Vioolconcert' onder leiding van Riccardo Chailly en Tsjaikovski met Daniel Harding. 

Cellist Mischa Maisky

Mischa Maisky is inmiddels legendarisch te noemen: de 72-jarige flamboyante cellist heeft een dijk van een carrière achter de rug, en reist nog steeds de wereld over voor zijn concerten. Hij werd geboren in Letland, dat toen nog onderdeel was van de Sovjet-Unie. Na zijn deelname aan het Internationaal Tsjaikovski Concours in 1966 kon niemand meer om hem heen. Zijn debuut in Amerika was in 1973 in Carnegie Hall. Maisky speelde samen met talloze grote namen: onder anderen pianiste Martha Argerich, pianist Lang Lang, violisten Gidon Kremer, Itzhak Perlman en Joshua Bell en dirigenten Leonard Bernstein, Riccardo Mutti en Valery Gergiev. Ook speelt hij regelmatig samen met Janine Jansen.

Pianist Denis Kozhukhin

Denis Kozhukhin (1989) werd geboren in Rusland en studeerde piano aan de Reina Sofía School of Music in Madrid. Hij werd uitgeroepen tot beste student van de klas en ontving zijn diploma uit handen van de Spaanse Koningin. Het bleek de start van een wervelende carrière: in 2006 viel hij in de prijzen bij The Leeds International Piano Competition en in 2010 won hij als 23-jarige de Belgische Koningin Elisabethwedstrijd. Als solist was hij te zien in de serie Meesterpianisten van het Concertgebouw en als kamermusicus speelt hij samen met musici als Michael Barenboim, Julian Rachlin, Leonidas Kavakos en Janine Jansen.

Deel dit artikel