Zaterdag 20 augustus is het zover: hét Prinsengrachtconcert zal weer menigeen betoveren. Het grootste klassieke openluchtconcert is jarig en viert zijn 40 ste editie. Met trots presenteren we de hoofdgast van de 40 ste editie van het Prinsengrachtconcert: Nicolas Altstaedt, één van de beste cellisten ter wereld. 

Wie is Nicolas Altstaedt?

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt (Heidelberg, 1982) is één van de meest gevraagde en veelzijdige musici van deze tijd. Als solist, dirigent en artistiek leider kan hij putten uit een rijk repertoire dat zowel oude als hedendaags muziek omspant.

Nicolas Altstaedt was Artist in Residence 19/20 bij het SWR Symphonie Orchestra o.l.v. Teodor Currentzis en Artist in Fokus bij Alte Oper Frankfurt. Andere highlights waren tournees met B’Rock en René Jacobs. Eerder soleerde hij bij de Wiener Philharmoniker en een aantal BBC-orkesten en gaf hij met de componist zelf op de bok de Finse première van Esa-Pekka Salonens Celloconcert.

In Nederland trad Nicolas Altstaedt op met het Nederlands Philharmonisch, het Residentie, het Rotterdams Philharmonisch en het Radio Filharmonisch Orkest. Als gastdirigent stond hij voor het Orchestre Philharmonique de Radio France en het Aurora Orchestra. In 2012 volgde Nicolas Altstaedt Gidon Kremer op als artistiek leider van het Kammermusikfestival Lockenhaus en in 2014 koos Adam Fischer hem als de nieuwe artistiek leider van de Haydn Philharmonie. Ook is hij artistiek leider van de Pfingstfestspiele Ittingen 2019 en 2023.

Nicolas Altstaedt & Friends

Nicolas nodigt zijn vrienden, luitist Thomas Dunford en violist Barnabás Kelemen, uit om mee te spelen op het ponton aan de Prinsengracht! Het ensemble bestaat verder uit allemaal bevriende topmusici! 

nicolas-1.png
Luitist Thomas Dunford en violist Barnabás Kelemen
nicolas-1.png

Nieuwe presentator

Het programma wordt voor het eerst gepresenteerd door mezzosopraan Maria Fiselier, die de plaats inneemt van Hans van den Boom, vele jaren het gezicht van de klassieke muziek bij de AVROTROS op televisie. 

Het Prinsengrachtconcert, 20 augustus om 21.20 uur live bij AVROTROS op NPO 2 en vanaf 19:00 uur (inclusief voorprogramma) live in het Zomeravondconcert op NPO Radio 4. 

Het Kinderprinsengrachtconcert, 20 augustus (15:00 uur op de gracht) om 18:25 uur semi-live bij AVROTROS op NPO Zapp. 

Deel dit artikel