Al sinds de eerste editie in 1982 gaan beroemde musici de uitdaging aan om vanaf een drijvend platform in de openlucht voor een enthousiast publiek in bootjes en aan de gracht te spelen. Lees hier wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van het Prinsengrachtconcert en wat er aan voorafging.
Achter de schermen
Ieder jaar gaat de Stichting Prinsengrachtconcert op zoek naar een grote artiest die het ziet zitten om voor talloze mensen in de open lucht te spelen, én die af wil sluiten met een eigen versie van 'Aan de Amsterdamse grachten'. Voor Ann Hallenberg (1967) kwam er vorig jaar een langgekoesterde wens uit: 'Ik genoot ieder jaar van de televisieuitzendingen van het Prinsengrachtconcert. Ik hoopte altijd al dat ik ooit eens onderdeel zou mogen zijn van deze grootse, feestelijke gebeurtenis. Het is een eer dat ik dit jaar op het podium sta en het maakt het des te specialer dat ik samen met mijn dierbare collega’s en vrienden van Il Pomo d'Oro ensemble optreed.'
Ponton
Het spektakel begint met het opbouwen van het ponton op de Prinsengracht in Amsterdam. Met hijskranen worden grote drijvende podiumdelen op het water gelegd. Hoewel bij het eerste concert met slechts een trekschuit werd gewerkt, gaan er inmiddels 60 pontons, 600 meter tapijt en heel wat meer uren overheen:
 
Geschiedenis
Het allereerste Prinsengrachtconcert in 1982 was een initiatief van muziekondernemer Hans Duijf en Theo Inniger, de directeur van Hoter Pulitzer. Met het doel klassieke muziek ook buiten de concertzaal te laten horen vlogen ze de beroemde pianiste Barbara Nissman in. Vanaf een trekschuit op de Prinsengracht betoverde zij de hotelgasten, bewoners en toevallige passanten met schitterende muziek.
Aangereden
De voorbereidingen voor dat allereerste concert verliepen niet helemaal vlekkeloos. Niet alleen werd de pianiste een dag voor het concert aangereden door een fietser, ook viel de vleugel op een gloednieuwe Volvo én reed de haringkar de gracht in. Gelukkig was het geen voorbode van mislukking, want het concert werd zo goed ontvangen dat de kersverse Stichting Prinsengrachtconcert besloot een nieuwe editie te organiseren. Vanaf 1984 werd de AVRO betrokken bij het evenement en was het concert live op televisie te zien.
Bekijk hier het allereerste Prinsengrachtconcert dat live werd uitgezonden, met pianist Daniël Wayenberg en violist Ivry Gitlis: