De Finse violist Pekka Kuusisto (43) verzorgt op zaterdag 17 augustus 2019 het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert, het feestelijke klassieke openluchtconcert dat jaarlijks plaatsvindt op een ponton op de Prinsengracht in Amsterdam. Hij wordt begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Het podium van het Prinsengrachtconcert biedt elk jaar plek voor een nieuw en verrassend gezicht. Van de jonge pianobroers Lucas en Arthur Jussen (2018) tot rot in het vak Ann Hallenberg (2016) - elke editie van het concert heeft weer zijn eigen, unieke sfeer. Ook 2019 belooft een spektakel te worden, met niemand minder dan topviolist Pekka Kuusisto en ensemble Camerata RCO in de spotlights.

Persoonlijk en uniek

Violist, componist en dirigent Pekka Kuusisto wordt geroemd om zijn persoonlijke geluid en unieke performance. Hij verrast en improviseert en heeft een frisse blik op het klassieke repertoire. Hij speelt graag samen met moderne componisten als Thomas Adès en Nico Muhly, en pleit voor hedendaagse muziek, maar staat ook veelvuldig op kamermuziekpodia met musici als Anne Sofie von Otter en Camerata RCO. Als concertmeester leidt hij unieke ensembles, waaronder het Amerikaanse The Saint Paul Chamber Orchestra, en als artistiek leider zet hij het noorden van Helsinki op de kaart met het festival Our Festival.

blockquote
Het is een geweldige traditie om bij betrokken te mogen zijn.
Pekka over het Prinsengrachtconcert

Unieke combinatie van een concert en een feest

Pekka kijkt erg uit naar zijn optreden op het Prinsengrachtconcert: "Het Prinsengrachtconcert brengt op zoveel manieren plezier. Het is een geweldige traditie om bij betrokken te mogen zijn. Het is een unieke combinatie van een concert en een feest. Ik mag samen met vrienden op deze avond muziek maken terwijl we op een drijvend podium op de gracht staan. Ik kijk er naar uit om er samen met het enthousiaste publiek in Amsterdam, een van de mooiste steden ter wereld, een muzikale avond vol liefde van te maken."

Ook Camerata RCO kan niet wachten op de grote avond: “We vinden het geweldig dat we met Pekka, een fantastische violist en zeer goede vriend, samen op het podium staan. Het concert is een begrip in de klassieke muziekwereld en daarbuiten. We gaan er een muzikaal feest van maken.” 

Een geheel eigen geluid

Hans van den Boom presenteert de televisieregistratie van het concert. Hij verwacht een avond met een geheel eigen geluid. "Pekka is niet alleen violist. Hij dirigeert, componeert (net als zijn vader en grootvader), zingt, speelt harmonium en melodica, houdt van Finse folkloristisch muziek én is zeer aimabel. Tijdens het Prinsengrachtconcert zullen de vele facetten van deze allround musicus aan bod komen en het zal dus een zeer speels en gevarieerd programma worden. De ideeën stuiteren tot nu toe alle kanten op..." De radiouitzending wordt verzorgd door presentatrice Jet Berkhout.

Wil je het Prinsengrachtconcert live bezoeken? Kijk dan voor alle praktische informatie rondom het evenement op www.prinsengrachtconcert.nl.

Het Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2019 en wordt door AVROTROS live uitgezonden op NPO 2 en NPO Radio 4.

Deel dit artikel