Hans presenteert ook dit jaar het Prinsengrachtconcert. Wat is het geheim van deze bijzondere avond? En waar kijkt hij het meeste naar uit?

Hoe vind je het dat je het Prinsengrachtconcert weer gaat presenteren?

Geweldig! Het Prinsengrachtconcert is het allerleukste klassieke concert op de televisie.

Je hebt het Prinsengrachtconcert al eerder gepresenteerd, van 2006 t/m 2012. Is er wel eens iets verschrikkelijk mis gegaan?

Niet verschrikkelijk mis, maar wel 'leuk' mis: in 2006 vergat pianist Lang Lang een stuk te spelen. Op het programma stond een pianobewerking van de 'Die Fledermaus Overture' van Strauss. Lang Lang begon echter met een Chinees improvisatiestuk, geschreven door Joop Stokkermans. Dat stuk eindigde in het traditionele slot 'Aan De Amsterdamse Grachten', maar dat was ruim zeven minuten te vroeg! De volgende ochtend stond er in de krant: 'Lang Lang was erg Kort Kort'. Gelukkig wilde hij 'Aan de Amsterdamse Grachten' nog wel een keertje spelen.

Wat vind je van de artiesten die dit jaar op het podium van de Prinsengracht staan?

Een strijkkwartet op het Prinsengrachtconcert; dat is een gewaagde keuze. Kwartetspel geldt bij uitstek als iets intiems. Maar dit kwartet kan ook in de openlucht een hoogwaardig programma spelen dat – mede dankzij de 'friends' – voor heel veel mensen toegankelijk zal zijn. 

Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik heb het Brodsky Quartet speciaal gevraagd om de 'Cavatina' uit Beethovens Opus 130 te spelen. Dat stuk is heel teder en best wel kwetsbaar; het past precies bij de verwachting die ik van het concert van dit jaar heb.

Wat wil je nog aan het publiek meegeven?

Klassieke muziek is voor iedereen! Ook als je denkt dat het niks voor jou is: er zit voor iedereen wel wat bij. En als je iets niet mooi vindt is dat niet erg, het programma is heel afwisselend dus dan wacht je gewoon even op het volgende stuk. Let ook eens op de belichting tijdens het concert; het begint in het licht, en eindigt in het donker. Dat is het geheim van het Prinsengrachtconcert: overal is zo goed over nagedacht dat alles, het prachtige decor, het licht, de muziek, samenvalt. Als je dat dan zo ziet, op televisie, kan ik maar één ding denken: wauw.

 

Deel dit artikel