De Finse violist Pekka Kuusisto (1976) was in 2019 de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert, het jaarlijkse klassieke openluchtconcert van AVROTROS dat plaatsvindt op de Prinsengracht in Amsterdam. Pekka werd begeleid door zijn vrienden van Camerata RCO, een ensemble met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Pekka Kuusisto staat bekend om zijn verfrissende uitvoeringen van klassieke composities en gaf met veel flair een eigentijdse invulling aan de avond. Het muziekprogramma van de 38e editie van het concert was gevarieerd en verrassend: Pekka en Camerata RCO speelden van barok tot modern, afgewisseld met Finse volksmelodieën. De musici van Camerata RCO die meespeelden waren violiste Annebeth Webb, violist Marc Daniel van Biemen, altviolist Jeroen Woudstra, cellist Johan van Iersel, contrabassist Dominic Seldis, fluitiste Julie Moulin, hoboïst Ivan Podyomov en klarinettist Hein Wiedijk.

Voorprogramma met bariton Raoul Steffani

De jonge, Nederlandse bariton Raoul Steffani, de Oostenrijkse sopraan Vanessa Waldhart en pianist Daan Boertien lieten tijdens het eerste deel van het Prinsengrachtconcert prachtige werken van o.a. Mozart, Strauss en Offenbach horen. Steffani schoof ook nog even aan tijdens het optreden van Pekka en Camerata RCO.

Kijk het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert 2019 terug:

Aan de Amsterdamse grachten

Het concert eindigde natuurlijk met de geliefde en bekende uitsmijter 'Aan de Amsterdamse grachten'.

Pontons op de gracht

Het Prinsengrachtconcert vindt traditiegetrouw elke derde zaterdag van augustus plaats op de pontons voor het Pulitzer Amsterdam op de Prinsengracht in Amsterdam. Het concert wordt live uitgezonden op NPO 2 en NPO Radio 4. De presentatie is in handen van Hans van den Boom.

Deel dit artikel