Janine Jansen is de hoofdgast op het Prinsengrachtconcert 2020, dat plaatsvindt op zaterdag 22 augustus. De Nederlandse topvioliste wordt vergezeld door muzikale vrienden van wereldklasse: cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin. 

clock update 17 aug 2020, 13:48
Van Baerle Trio vervangt Janine Jansen

Het Van Baerle Trio vervangt violiste Janine Jansen en haar internationale gasten Mischa Maisky en Denis Kozhukhin op het Prinsengrachtconcert 2020. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus acht AVROTROS het niet langer verantwoord om een internationaal gezelschap voor het concert naar Nederland te halen. De omroep blijft het belang onderschrijven van klassieke muziek en de verbindende kracht ervan en zendt daarom zaterdag 22 augustus het Prinsengrachtconcert uit met andere musici. Het gerenommeerde Van Baerle Trio - bestaande uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder - betreedt het podium in de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Hotel in Amsterdam.


Het belooft een uniek concert te worden. Voor het eerst in de 36-jarige geschiedenis van het Prinsengrachtconcert treden de musici niet op vanaf de pontons op de gracht, maar vanuit de sprookjesachtige binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam aan de Prinsengracht. AVROTROS kiest voor deze aangepaste vorm om zo, ondanks de coronamaatregelen, de verbindende kracht en schoonheid van muziek toch een podium te kunnen geven. Het concert wordt zaterdag 22 augustus om 21.20 uur live uitgezonden op NPO 2 en NPO Radio 4. Hans van den Boom presenteert de tv-registratie en Ab Nieuwdorp de radio-uitzending.

Muziek als kracht en verbinding

Het Prinsengrachtconcert is bekend terrein voor Jansen. Vijftien jaar geleden bracht ze daar op 27-jarige leeftijd al heel Nederland in ontroering met haar vioolspel. Ze kijkt ernaar uit om opnieuw op het Prinsengrachtconcert te spelen. "In deze tijden van social distancing voelt het belangrijker dan ooit om de verbinding met elkaar te blijven zoeken. De muzikale taal blijft voor mij de ultieme vorm van communicatie en expressie. Zeker, het zal dit jaar anders zijn zonder het geweldige publiek dat, zittend op hun bootjes en hangend vanuit het raamkozijn, zo’n groot deel uitmaakt van de sfeer en de concentratie en de spanning van het optreden. Maar ik weet zeker dat wij die sfeer ook op afstand met z’n allen kunnen ervaren. Dat is de kracht van muziek."

blockquote
Het zal dit jaar anders zijn zonder het geweldige publiek dat zo’n groot deel uitmaakt van de sfeer van het optreden. Maar ik weet zeker dat wij die sfeer ook op afstand met z’n allen kunnen ervaren. Dat is de kracht van muziek.
- Janine Jansen


Drie internationale toppers

Hans van den Boom is blij dat het publiek thuis alsnog kan genieten van een uniek Prinsengrachtconcert: "Ja, en wát voor een concert! Drie internationale toppers: de altijd weer fascinerende Janine Jansen (op wie Nederland héél trots moet zijn), de flamboyante Lets-Israëlische Mischa Maisky (inmiddels 72 jaar oud en al meer dan 50 jaar absolute wereldtop) en de 34-jarige Rus Denis Kozukhin (o.a. winnaar van het Elisabeth pianoconcours) gaan topstukken laten horen van onder anderen Mendelssohn, Brahms en Tsjaikovski. Dat wordt smullen."

Eerder op de avond, om 18.20 uur, presenteert AVROTROS het Kinderprinsengrachtconcert op NPO Zapp. Tijdens dit feestelijke concert tonen slagwerker Rory Bleeker (13), celliste Fama Koning (15) en fluitist Christiaan Blom (11) hun talentvolle kunsten. Ze spelen samen met rapper Diggy Dex, The Voice-winnares Sophia Kruithof en hitduo Emma Heesters en Rolf Sanchez. Ook dit optreden vindt plaats in de prachtige binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam. De presentatie is in handen van Buddy Vedder.

Het Prinsengrachtconcert zie en hoor je zaterdag 22 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 1 en NPO Radio 4.

Deel dit artikel