Al jarenlang is presentator Hans van den Boom het vaste gezicht van het Prinsengrachtconcert. Ook op zaterdag 18 augustus 2018 is de enthousiaste presentator weer van de partij. Hij is dolblij dat Lucas en Arthur Jussen het hoofdprogramma van de 37e editie van het concert verzorgen. "Ze zijn niet alleen ongelooflijk goed, naar ook ongelooflijk leuk." Waar kijkt Hans het meeste naar uit?

Hoe vind je het dat Lucas en Arthur Jussen op het podium staan?

Fantastisch! De Jussens zijn buitengewoon virtuoze pianisten. De twee musiceren als één lichaam en werken vanuit dezelfde gedachte. Ik denk wel eens: dit is gewoon één pianist, maar dan met vier handen. Ze zijn ongelooflijk goed en ik kan niet wachten om ze live op de Prinsengracht te zien schitteren. Daarnaast zijn het natuurlijk ook gewoon heel leuke jongens. 

Kan je een tipje van de sluier oplichten over het muzikale programma?

Als je door het leven gaat als pianoduo, zijn er vier verschillende vormen van spelen. Samen achter één vleugel (ook wel bekend als quatre-mains), ieder achter een eigen vleugel, solo en als begeleider. Het programma van 2018 is in de basis om deze vier vormen heengebouwd. Je krijgt dus vanalles wat! Zo beginnen Lucas en Arthur samen op de kruk met een virtuoos en pittig stukje, maar zien we de broers later achter hun eigen vleugels met romantisch Rachmaninov. Ze hebben ook twee fantastische vrienden uitgenodigd: sopraan Laetitia Gerards en violist Daniel Lozakovich. Beide musici laten zich van verschillende kanten zien: Laetitia wordt omgetoverd tot waternimf met het prachtige 'Lied aan de Maan', maar brengt humor op het podium met een bijzondere uitvoering van Gershwins 'By Strauss'. De jonge violist Daniel Lozakovich toont met twee mooie werken dat hij zowel virtuoos als elegant kan spelen.

Hans van den Boom met Lucas en Arthur Jussen
Hans van den Boom met Lucas en Arthur Jussen
Hans van den Boom met Lucas en Arthur Jussen

Waar kijk je het meeste naar uit?

Mijn 'Cavatina' van 2018 (red.: één van Hans' favoriete werken) is de 'Romance' uit Rachmaninovs 'Suite voor twee piano's'. Lucas en Arthur zitten hierbij elk achter een eigen vleugel en dat geeft een prachtige, muzikale rijkheid. Twee vleugels betekent natuurlijk dubbel zoveel noten! Het stuk is heel romantisch en mooi en past perfect bij het moment.

Kan je ook nog iets vertellen over het voorprogramma?

Absoluut! Het voorprogramma wordt verzorgd door celliste Ella van Poucke, de winnares van de GrachtenfestivalPrijs 2017. Ze speelt samen met pianist Caspar Vos. Ella begint met een prachtige ‘Prelude’ van Bach, gevolgd door een ontroerend gebed van de Joodse componist Bloch. Natuurlijk kan ook hier Rachmaninov niet ontbreken, want als je cello speelt, moet je eigenlijk altijd even Rachmaninov laten horen. Het voorprogramma eindigt heel bijzonder, met ‘Les Berceaux’ (de wiegjes) van Fauré. Zie je het al voor je: de wiegjes op het podium, met de wiegende bootjes op het water?

En dan als laatste: kan je al wat meer vertellen over het Prinsengrachtconcert 2019?

Het volgende Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 17 augustus 2019. En ja, wie er komen spelen is al bekend! Bij mij dan, want voor jullie houd ik het nog even als verrassing...

Deel dit artikel