Zaterdag 22 augustus verzorgen violiste Janine Jansen, cellist Mischa Maisky en pianist Denis Kozhukhin het Prinsengrachtconcert 2020. De spectaculaire opening van de avond wordt verzorgd door trombonist van het Concertgebouworkest Jörgen van Rijen. Wat gaan de topmusici spelen? En wat staat ons te wachten tijdens de bijzondere opening?

clock update 17 aug 2020, 13:55
Van Baerle Trio vervangt Janine Jansen, Mischa Maisky en Denis Kozhukhin

Het Van Baerle Trio vervangt violiste Janine Jansen en haar internationale gasten Mischa Maisky en Denis Kozhukhin op het Prinsengrachtconcert 2020. Door de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus acht AVROTROS het niet langer verantwoord om een internationaal gezelschap voor het concert naar Nederland te halen. De omroep blijft het belang onderschrijven van klassieke muziek en de verbindende kracht ervan en zendt daarom zaterdag 22 augustus het Prinsengrachtconcert uit met andere musici. Het gerenommeerde Van Baerle Trio - bestaande uit pianist Hannes Minnaar, violiste Maria Milstein en cellist Gideon den Herder - betreedt het podium in de sprookjesachtige binnentuin van het Pulitzer Hotel in Amsterdam.

In verband met de coronamaatregelen vindt het concert plaats in een andere vorm dan voorgaande jaren. Niet op een drijvend ponton op de Prinsengracht, maar in de betoverende binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam. Voor de opening van de avond wordt de hoogte opgezocht: trombonist van het Concertgebouworkest Jörgen van Rijen verzorgt op het dak van het hotel de spectaculaire opening. Daarbij wordt hij begeleid door... zichzelf. Ook speelt Jörgen een heel speciaal solostuk als intermezzo tijdens het concert.

Liefdesliederen, pianotrio's en een Russisch lied

Na de opening op het dak staan Janine, Mischa en Denis klaar in de binnentuin van Hotel Pulitzer Amsterdam voor een prachtig muzikaal programma. Zo klinken onder meer het 'Liebesleid' van Kreisler, het 'Pianotrio, op. 49' van Mendelssohn en een instrumentale versie van het Russische lied 'Ne poy krasavitsa pri mne' van Rachmaninov. Ook Brahms, Tsjaikovski en Strauss komen voorbij. De avond wordt traditiegetrouw afgesloten met een arrangement van Goemans' lied 'Aan de Amsterdamse grachten'.


Aan de Amsterdamse grachten

Ook de bekende uitsmijter 'Aan de Amsterdamse grachten', die elk jaar garant staat voor een uniek saamhorigheidsgevoel bij de kijkers, belooft bijzonder te worden. De musici laten een versie van het lied voor pianotrio horen, in een speciale instrumentale én vocale uitvoering. Daarbij worden ze bijgestaan door twee special guests.

Let op: het Prinsengrachtconcert 2020 is niet toegankelijk voor publiek. De live registratie van het concert is om 21.20 uur te zien op NPO 2 en te horen op NPO Radio 4.

Deel dit artikel