Het Prinsengrachtconcert is altijd één groot feest: prachtige muziek, geweldige musici en een enthousiast publiek maken de derde zaterdag van augustus steevast tot een muzikaal hoogtepunt. Hans van den Boom is al jaren het vaste gezicht van het concert en praat als presentator de bijzondere avond aan elkaar. Waar kijkt Hans dit jaar het meeste naar uit? De radio-uitzending op NPO Radio 4 wordt voor het eerst verzorgd door presentatrice Jet Berkhout. Jet blikt in de live uitzending terug op vorige Prinsengrachtconcerten en maakt sfeerverslagen vanaf de bootjes op de gracht. Wat is volgens Jet de grootste aanrader van de avond?

Eén van de dingen waar Hans het meeste naar uitkijkt, is de wisselwerking tussen violist Pekka Kuusisto en het publiek. Hans: "Pekka kan ontzettend goed met het publiek omgaan. Hij weet als geen ander de mensen in de zaal met elkaar te verbinden en creëert tijdens het concert één grote familie van muziekliefhebbers. Die wisselwerking is heel bijzonder. Maar ook de onderlinge band tussen de musici is iets om op te letten. Camerata RCO en Pekka zijn goed bevriend met elkaar en dat zie je terug in de chemie op het podium. Pekka ziet zichzelf niet als solist, maar als onderdeel van het muzikale geheel. Tijdens het Prinsengrachtconcert speelt en is iedereen samen."

blockquote
De wisselwerking tussen Pekka, Camerata RCO en het publiek belooft heel bijzonder te worden.
Hans van den Boom over het Prinsengrachtconcert 2019

Ultiem klassiek en magisch modern

Daarnaast zorgt het muziekprogramma volgens Hans ook voor mooie verrassingen. "Pekka en Camerata RCO spelen muziek van oudgedienden als Bach, Schumann, Elgar, Mozart en Dvořák. Maar Pekka is ook niet vies van wat interessante experimenten. Een voorbeeld: de 'Vespers for violin' van Missy Mazzoli, een Amerikaanse componiste van 38 jaar. Dit werk kan nog wel eens heel spannend worden. Terwijl de mysterieuze begeleidingsklanken uit de speakers komen, speelt Pekka live mee op zijn viool. Dit wordt ongetwijfeld een heel magisch moment." En natuurlijk is het ook eerste deel van de avond, het optreden van bariton Raoul Steffani, niet te missen. "Deze jonge, Nederlandse zanger zal het publiek laten zien waarom zijn carrière een hoge vlucht neemt. Samen met pianist Daan Boertien en de Oostenrijkse sopraan Vanessa Waldhart zorgt hij zeker voor een aangename opening van de avond.” 

Sfeerverslagen en archiefopnames op NPO Radio 4

Vanaf 19:00 uur neemt presentatrice Jet Berkhout je tijdens de vier uur-durende uitzending op NPO Radio 4 mee naar de Prinsengracht. Daar doet ze verslag van de avond, laat ze mooie archiefopnames horen en klinken er interviews met musici die eerder op het Prinsengrachtconcert hebben gespeeld. Ook geeft de directeur van Hotel Pulitzer Amsterdam een kijkje achter de schermen bij de organisatie van het concert. Jet: "Ik blik met musici als Quirine Viersen en Daniel Rowland van het Brodsky Quartet terug op hún editie van het Prinsengrachtconcert. En prominente gasten als André van Duin vertellen over hun favoriete momenten. Ook maak ik heel veel sfeerverslagen vanaf de aangemeerde bootjes."

blockquote
Bariton Raoul Steffani is echt iemand om in de gaten te houden. Hij zingt fabelachtig.
Jet Berkhout over het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert

Onnavolgbaar en grenzeloos

Waar kijkt Jet verder naar uit? "Natuurlijk zie ik enorm uit naar Pekka, die onvoorspelbaar, onnavolgbaar en grenzeloos speelt. Maar wat ook erg leuk is: op NPO Radio 4 kun je óók het voorprogramma beluisteren! Daarin heeft bariton Raoul Steffani de hoofdrol. Hij is echt iemand om in de gaten te houden, hij zingt fabelachtig en gooide vorig jaar hoge ogen in de finale van Dutch Classical Talent. Hij is al veelgevraagd in het buitenland en ik vermoed dat hij nog meer naam gaat maken. Hij speelt samen met zijn vaste pianist Daan Boertien een heel gevarieerd en toegankelijk programma. Ook is er nog een verrassing: de Oostenrijkse zangeres Vanessa Waldhart schuift aan. Zeker luisteren dus!"

Het Prinsengrachtconcert hoor je zaterdag 17 augustus vanaf 19:00 uur live op NPO Radio 4 en zie je vanaf 21:20 uur live op NPO 2. Het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert is ook mee te kijken via de Facebookpagina van het Prinsengrachtconcert en het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek. 

Deel dit artikel