Het Prinsengrachtconcert 2021 staat in het teken van... de stem! AVROTROS viert het jaarlijkse klassieke feest op de gracht met stemgeluiden die raken en imponeren. Solisten zijn tenor Morschi Franz, sopraan Aylin Sezer en bariton Willem de Vries. Morschi, Aylin en Willem worden ondersteund door het gerenommeerde ZO! Gospel Choir en een ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest. Lees hieronder meer over de musici.

Alle arrangementen voor de muzikale avond worden speciaal voor het 14-koppige ensemble van het Radio Filharmonisch Orkest gearrangeerd door bassist, componist en arrangeur Marijn van Prooijen. Traditiegetrouw wordt het concert weer afgesloten met ‘Aan de Amsterdamse Grachten’.

Morschi Franz

Tenor Morschi Franz studeerde aan het Conservatorium bij Mya Besselink en vervolgens bij Kirsten Schötteldreier. Hij zong rollen als Turriddu (Cavalleria Rusticana), Canio (Pagliacci), Don Jose (Carmen), Cavaradossi (Tosca) en Samson (Samson). Bij de Nationale Opera soleerde hij in onder andere Wozzeck, Lohengrin, Pique Dame, Khovntchina, De legende van de onzichtbare stad Kitezh en De Speler. Met groot plezier werkte hij met regisseurs als Pierre Audi, Stephan Herheim, Dimitri Tcherniakov en Krzystoph Warlikowksi. Hij werkte met dirigenten als Mariss Jansons, Marc Albrecht, Jan van Manen, Ivan Fischer e.v.a.

Morschi: “Wat een mooie en duurzame koers van Het Prinsengrachtconcert om Nederlandse artiesten te engageren voor een event wat zo erg bij de Nederlandse diverse cultuur is gaan horen. Ik voel me vereerd daar onderdeel van te mogen zijn.”

Aylin Sezer

Sopraan Aylin Sezer behaalde haar master in operazang bij de Dutch National Opera Academy met een onderscheiding voor ‘exceptional artistic quality’. In 2017 won zij de Schaunard Award voor een indrukwekkende vocale prestatie en de HOTIAD Award voor Turks Artiest van het jaar. Aylin vertolkte vele operarollen waaronder Pisana (ZaterdagMatinee, Concertgebouw), Violetta en Nedda bij Opera Spanga en o.a. Zerlina bij Opera Vlaanderen waarin zij in het seizoen 2014-2015 deelmaakte van het jong ensemble. Ook zong zij Pamina zowel bij Opera Zuid als in Peter Brook’s wereldtournee van Die Zauberflöte. Daarnaast vertolkte zij Nele in van Gilse’s Nederlandstalige opera Thijl, deze werd genomineerd als “Best rediscoverd Work” door International Opera Awards. Als concertzangeres zong Aylin o.a. Strauss’ Vier Letzte Lieder en Clärchen in Beethovens Egmont met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend. Daarnaast is Aylin regelmatig te horen als solist in werken zoals Bach’s Matthäus Passion, Haydn’s Die Jahreszeiten, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Mozart en Saint-Saëns’ Requiem, Poulenc’s Gloria en Stabat Mater zowel als het Stabat Mater van Rossini.

Aylin: “Het Prinsengrachtconcert is altijd een avond waarop hoge muzikale kwaliteit samenkomt met een romantisch sfeer en Amsterdamse gezelligheid. Het is een grote eer om deel te maken van deze unieke en bijzondere traditie.”

blockquote
Het is een grote eer om deel te maken van deze unieke en bijzondere traditie.
Aylin Sezer

Willem de Vries

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger. De Vries zong operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België). Willem zong rollen in Monteverdi’s L’Orfeo en Purcells The Fairy Queen in een regie van David Prins. In een producte van de Opera Studio van Amsterdam vertolkte hij de rol van Juan uit Don Quichote van Massenet. Met het Zoroaster en het Utrechts Blazers Ensemble zong Willem de Vries de rol van Chou-En-Lai in de opera Nixon in China van Adams. Tijdens het Grachtenfestival zong hij Gentleman's Island, een opera voor tenor en bariton van Horovitz, de rol van Smirnov in The Bear van William Walton en Le Podestat in Le docteur miracle van G. Bizet.
Willem de Vries was als Poeta te horen in de opera Viva la Mamma van Donizetti door het gezelschap van Opera Trionfo in de regie van Porgy Franssen. In Die Fledermaus van Strauss zong hij de rol van Eisenstein in tijdens het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België). In TivoliVredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van Puccini, Jago in Otello van Verdi, Jevgeni Onegin in de gelijknamige opera van Tchaikovsky, Grand Prêtre in Samson et Delilah van C. Saint-Saëns en Rodrigo in Don Carlos van Verdi. In het Concertgebouw in Amsterdam zong hij de rol van Papageno in Die Zauberflöte.
 
Bij Opera Zuid vertolkte Willem de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Gianni Schicchi van Puccini en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Eveneens zong Willem de Vries de rollen van Ford in Falstaff van Verdi, Valentin in Faust van Gounod, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck, Conte Almaviva in Le nozze de Figaro van Mozart, Belcore in L’elisir d’Amore van Donizetti en Silvio in I Pagliacci van Leoncavallo. Verder vertolkte Willem de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Dottore Grenvil in La Traviata en Marullo in Rigoletto van Verdi, Eisenstein in Die Fledermaus van Strauss en Schaunard in La Bohème van Puccini. In de revue Wie is Loesje (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.
 
In april 2019 volgde een herneming van de speciaal voor het Concertgebouw gecomponeerde theaterstuk “Waterwerken” van Bob Zimmerman. In 2020 zou Willem de titelrol vertolken in Don Giovanni van Mozart in een produktie van Opera Compact. In 2021 is Willem één van de vocale solisten tijdens het Prinsengrachtconcert 2021
 
Willem werkte mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer educatieve en familieconcerten volgden zoals "De rijke man en de nachtegaal" (Tivoli Leidsche Rijn/TROS) en "Zingende Honden". Een nieuw educatief concert met Willem als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, "Meneer Gijs wil een prijs". 
 
Willem de Vries maakte deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists. Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Arjan Tien, Per-Otto Johansson, Karel Deseure, Henk Guittart en Erik van Nevel.

ZO! Gospel Choir

​​ZO! Gospel Choir is samengesteld uit het beste zangtalent dat Nederland te bieden heeft. Het koor is ontstaan in de Amsterdamse Bijlmermeer en is inmiddels uitgegroeid tot het beste en meest gevraagde koor van Nederland. Dit multi-etnische koor staat onder de bezielende muzikale leiding van Shirma Rouse en de “Dutch Queen of Soul, R&B en Gospel” Berget Lewis. Het zakelijk management van het koor is in handen van Gordon Cruden en Donna Lewis. Het repertoire van ZO! Gospel Choir varieert van krachtige opzwepende Black Gospel tot ingetogen soulvolle nummers en uitstapjes naar andere populaire genres als jazz, klassiek, R&B en zelfs pop.

Het Prinsengrachtconcert op zaterdag 21 augustus om 21.20 uur bij AVROTROS op NPO 2. Vanaf 19.00 uur vaart Ab Nieuwdorp met musici over de gracht voor de uitzending van AVROTROS op NPO Radio 4. Om 21.20 uur wordt het concert live uitgezonden.

Deel dit artikel