Deze drie aanstormende talenten schitteren 19 augustus in het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert: de Georgische pianiste en Grachtenfestival-winnares Sophiko Simsive, de Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani en Georgische celliste Ketevan Roinishvili.

Sophiko Simsive

De Georgische pianiste Sophiko Simsive is als winnares van de ‘Grachtenfestival-prijs-2016’ dit jaar uitgenodigd als ‘artist in residence’ van het Grachtenfestival. Ze werd in 1991 geboren in Tblisi en soleerde op haar 11e al in het Tweede Pianoconcert van Beethoven. Op haar 15e kwam ze naar Nederland, waar ze de jongste studente werd aan het Conservatorium van Amsterdam en ‘cum laude’ afstudeerde. In 2015 was Sophiko winnares van het concours van de ‘Young Pianist Foundation’. Momenteel studeert zij bij Boris Berman in de USA.

Ketevan Roinishvili                                               

Celliste Ketevan Roinishvili is net als Sophiko afkomstig uit Georgië. In 2009 kwam zij naar Nederland om als celliste te gaan studeren bij onder meer bij Dmitri Ferschtman en Floris Mijnders. Ketevan heeft al vele concerten gegeven in Nederland, Georgië, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Rusland, België.

Lilian Farahani                                      

De Nederlands-Iraanse sopraan Lilian Farahani volgde haar opleiding aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en studeerde 'cum laude' af aan de Dutch National Opera Academy. In 2014 maakte ze haar debuut bij De Nationale Opera, in 2015 en 2016 was zij te horen als Anne Frank in de opera 'Anne en Zef' van Monique Krüs. Dit seizoen was Lilian onder meer te horen  in 'Le Nozze di Figaro' van Mozart bij Opera Zuid.

Programma

Het voorprogramma varieert van prachtige melancholische Schubert tot virtuoos vuurwerk bij Liszt.

  • Franz Schubert – Impromptu, op. 142 nr. 3     (piano solo)
  • Béla Bartók – Roemeense dansen                   (piano + cello)
  • Erik Satie – Je te veux                                   (sopraan + piano + cello)
  • Erik Satie – La diva de l’Empire                      (sopraan + piano)
  • Franz Liszt -  ‘Paganini-etude’ nr.6                  (piano solo)

Het voorprogramma is op 19 augustus 2017 vanaf 20.00 uur live te volgen op NPO Radio 4 en live te zien via deze site.

Foto's: Maurice Lammerts van Bueren, Sarah Wijzenbeek

Deel dit artikel