PrinsengrachtconcertPreloader
Prinsengrachtconcert

Over het Prinsengrachtconcert

Het Prinsengrachtconcert 

Presentator Jet Berkhout
Presentator Jet Berkhout
Presentator Jet Berkhout

Het Prinsengrachtconcert is een jaarlijks terugkerend klassiek openluchtconcert op een podium van pontons op de Prinsengracht in Amsterdam, voor Hotel Pulitzer. Het feestelijke concert is voor iedereen gratis toegankelijk en al sinds 1982 een magisch evenement. Het hoofdprogramma - altijd op een zaterdag eind augustus - wordt ingevuld door de beste klassieke musici van het moment. Eerdere concerten werden verzorgd door violist Jaap van Zweden (2000), pianist Lang Lang (2006), het Koninklijk Concertgebouworkest (2013), mezzosopraan Ann Hallenberg (2016), pianisten Arthur en Lucas Jussen (2018) en violist Pekka Kuusisto (2019). In 2020 vond er een heel bijzondere editie van het Prinsengrachtconcert plaats: voor het eerst niet op de gracht, maar in de sfeervolle binnentuin van Hotel Pulitzer. Hoofdgast was het Van Baerle Trio. In 2021 zette het programma de spotlights op de stem, en klinkt er een prachtig vocaal programma o.l.v. een ensemble met leden van het Radio Filharmonisch Orkest.

Wil je het Prinsengrachtconcert bezoeken? Kijk dan voor alle praktische informatie rondom het evenement op www.prinsengrachtconcert.nl.

Het Kinderprinsengrachtconcert

In de middag voor het Prinsengrachtconcert vindt het Kinderprinsengrachtconcert plaats, waarbij klassiek en pop de handen ineenslaan. Jonge talentvolle musici mogen samen met grote popartiesten optreden en bouwen via deze weg een klassieke carrière op. Zo stonden de gerenommeerde pianisten Lucas en Arthur Jussen, violiste Noa Wildschut en harpist Remy van Kesteren als kleine talentjes op het podium. De artiesten worden elk jaar begeleid door een ensemble van Nationale Jeugdorkesten Nederland o.l.v. Edwin Schimscheimer.

GrachtenfestivalPrijs

Het uur voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert wordt altijd verzorgd door de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs van het jaar ervoor. In 2019 was dat bariton Raoul Steffani. De GrachtenfestivalPrijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. Raoul werd begeleid door pianist Daan Boertien en bij enkele liederen bijgestaan door sopraan Vanessa Waldhart.

Jet Berkhout

De televisieregistratie van het concert op NPO 2 wordt in 2021 voor het eerst gepresenteerd door NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout. Het concert is tevens live te horen op NPO Radio 4. De live verslaggeving van het concert op de radiozender is in handen van Ab Nieuwdorp.

blockquote
Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel m'n hart voor altijd verpand.
 

Aan de Amsterdamse grachten

Het Prinsengrachtconcert wordt traditiegetrouw afsloten met een eigen versie van de klassieker 'Aan de Amsterdamse grachten'. Soms fonetisch uitgesproken, soms instrumentaal, maar altijd een kippenvelmoment - duizenden bezoekers en kijkers zingen elk jaar mee vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de bank voor de tv.

Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten