Prinsengrachtconcert
AVROTROS Prinsengrachtconcert
Prinsengrachtconcert

Over het Prinsengrachtconcert

Presentator Hans van den Boom

Het Prinsengrachtconcert is een jaarlijks terugkerend klassiek openluchtconcert op een podium op de Prinsengracht in Amsterdam, voor Hotel Pulitzer. Het feestelijke concert is voor iedereen gratis toegankelijk en al sinds 1982 een magisch evenement. Het hoofdprogramma - altijd op een zaterdag eind augustus - wordt ingevuld door de beste klassieke musici van het moment. Eerdere concerten werden verzorgd door violist Jaap van Zweden (2000), pianist Lang Lang (2006), het Koninklijk Concertgebouworkest (2013), mezzosopraan Ann Hallenberg (2016) en Arthur en Lucas Jussen (2018).

Kinderprinsengrachtconcert
In de middag voor het Prinsengrachtconcert vindt het Kinderprinsengrachtconcert plaats, waarbij klassiek en pop de handen ineenslaan. Jonge talentvolle musici mogen samen met grote popartiesten optreden en bouwen via deze weg een klassieke carrière op. Zo stonden de gerenommeerde pianisten Lucas en Arthur Jussen, violiste Noa Wildschut en harpist Remy van Kesteren als kleine talentjes op het podium.

Voorprogramma
Het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert wordt altijd verzorgd door de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs van het jaar ervoor. In 2019 staat bariton Raoul Steffani op het podium. De GrachtenfestivalPrijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière.

Hans van den Boom
De televisieregistratie van het concert op NPO 2 wordt gepresenteerd door Hans van den Boom. Het concert is tevens live te horen op NPO Radio 4.

blockquote
Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel m'n hart voor altijd verpand.
 

Aan de Amsterdamse grachten
Het Prinsengrachtconcert wordt traditiegetrouw afsloten met een eigen versie van de klassieker 'Aan de Amsterdamse grachten'. Soms fonetisch uitgesproken, soms instrumentaal, maar altijd een kippenvelmoment - duizenden bezoekers en kijkers zingen elk jaar mee vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de bank voor de tv.

Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten

Het Prinsengrachtconcert 2018
In 2018 werd het hoofdprogramma van het Prinsengrachtconcert verzorgd door pianisten Lucas en Arthur Jussen. Naast de pianobroers stonden ook violist Daniel Lozakovich en sopraan Laetitia Gerards op het podium. Tijdens het Kinderprinsengrachtconcert stonden er drie sterke duo’s op het podium: pianist Joël Hillebrandt (13) speelde samen met zangeres EliZe, violiste Adinda van Delft (10) schitterde samen met zanger Jim van der Zee en dwarsfluitiste Sarah van der Lijke liet haar kunsten horen met actrice en zangeres Vajèn van den Bosch aan haar zijde. Het voorprogramma werd verzorgd door celliste Ella van Poucke en pianist Casper Vos.

Wil je het Prinsengrachtconcert bezoeken? Kijk dan voor alle praktische informatie rondom het evenement op www.prinsengrachtconcert.nl.

Het Prinsengrachtconcert 2019 zie je zaterdag 17 augustus op NPO 2.

Nieuwsbrief AVROTROS Klassiek

Nieuwsbrief AVROTROS Klassiek

Alles over onze klassieke radio- en tv-programma’s, prijsvragen en prachtige HD-concertopnames in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief van AVROTROS Klassiek!

Inschrijven