Prinsengrachtconcert
AVROTROS Prinsengrachtconcert
Prinsengrachtconcert

Over het Prinsengrachtconcert

Vanwege het besluit van het kabinet om tot 1 september 2020 alle evenementen te verbieden, kan het Prinsengrachtconcert in 2020 op de gracht helaas ook niet doorgaan. De Stichting Prinsengrachtconcert en AVROTROS beraden zich op de vraag of op zaterdag 22 augustus een alternatieve klassieke muziek-uitzending kan worden verzorgd. We houden je via deze site op de hoogte.

Hans van den Boom
Presentator Hans van den Boom
Hans van den Boom

Het Prinsengrachtconcert is een jaarlijks terugkerend klassiek openluchtconcert op een podium van pontons op de Prinsengracht in Amsterdam, voor Hotel Pulitzer. Het feestelijke concert is voor iedereen gratis toegankelijk en al sinds 1982 een magisch evenement. Het hoofdprogramma - altijd op een zaterdag eind augustus - wordt ingevuld door de beste klassieke musici van het moment. Eerdere concerten werden verzorgd door violist Jaap van Zweden (2000), pianist Lang Lang (2006), het Koninklijk Concertgebouworkest (2013), mezzosopraan Ann Hallenberg (2016), pianisten Arthur en Lucas Jussen (2018) en violist Pekka Kuusisto (2019).

Wil je het Prinsengrachtconcert bezoeken? Kijk dan voor alle praktische informatie rondom het evenement op www.prinsengrachtconcert.nl.

Kinderprinsengrachtconcert
In de middag voor het Prinsengrachtconcert vindt het Kinderprinsengrachtconcert plaats, waarbij klassiek en pop de handen ineenslaan. Jonge talentvolle musici mogen samen met grote popartiesten optreden en bouwen via deze weg een klassieke carrière op. Zo stonden de gerenommeerde pianisten Lucas en Arthur Jussen, violiste Noa Wildschut en harpist Remy van Kesteren als kleine talentjes op het podium. In 2019 speelden de 14-jarige saxofoniste Aliza Faber, de 12-jarige celliste Donna van Leeuwen en de 12-jarige violist Marcel Sutedja samen met popartiesten Jamai, Trijntje Oosterhuis en Patricia van Haastrecht. De artiesten worden elk jaar begeleid door een ensemble van het Jeugdorkest Nederland o.l.v. Edwin Schimscheimer.


Veelbelovende jonge musicus
Het uur voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert wordt altijd verzorgd door de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs van het jaar ervoor. In 2019 was dat bariton Raoul Steffani. De GrachtenfestivalPrijs is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. Raoul werd begeleid door pianist Daan Boertien en bij enkele liederen bijgestaan door sopraan Vanessa Waldhart.

Hans van den Boom
De televisieregistratie van het concert op NPO 2 wordt gepresenteerd door Hans van den Boom. Het concert is tevens live te horen op NPO Radio 4. De live verslaggeving van het concert op de radiozender is in handen van Jet Berkhout.

blockquote
Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel m'n hart voor altijd verpand.
 

Aan de Amsterdamse grachten
Het Prinsengrachtconcert wordt traditiegetrouw afsloten met een eigen versie van de klassieker 'Aan de Amsterdamse grachten'. Soms fonetisch uitgesproken, soms instrumentaal, maar altijd een kippenvelmoment - duizenden bezoekers en kijkers zingen elk jaar mee vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de bank voor de tv.

Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten
Aan de Amsterdamse grachten

Hoor meer met AVROTROS Klassiek

Hoor meer met AVROTROS Klassiek

3 keer per jaar een klassiek magazine inclusief jong talent-cd in je brievenbus? AVROTROS Klassiek presenteert! geeft jonge musici een boost aan de start van hun carrière.

Word lid