Musea richten zich door bezuinigingen en dalende inkomsten steeds vaker op hun eigen collectie. Slechts een heel klein gedeelte van die collectie kan op zaal getoond worden. De rest ligt in het depot. In Schatten uit de schaduw bezoekt kunsthistoricus Jan Six iedere week samen met een bevlogen conservator een museumdepot in Nederland en laat zich verrassen door de vele zeldzame stukken en unieke objecten die hier verborgen liggen.

Schatten uit de schaduw zie je vanaf 27 mei 2021 elke donderdag rond de klok van 21.00 uur op NPO 2. 

1. Teylers Museum Haarlem

In de eerste aflevering van Schatten uit de schaduw gaat Jan Six op bezoek bij het eerste en oudste museum van Nederland: het Teylers Museum Haarlem. In dit depot laat hoofdconservator kunstverzamelingen Terry van Druten twee bijzondere tekeningen zien die nu, na lang onderzoek, zijn toegeschreven aan de grote Bernini. Er zijn twee wel heel precaire tekeningen te zien, waar een pikant tafereel het onmogelijk maakt dat ze ooit op zaal te zien zullen zijn. En… een kleurrijke en uitzonderlijke Rembrandt kan niet ontbreken.

De eerste aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 27 mei om 21.05 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 1 terug op NPO Start

Jan-Six-in-Telylers-Museum---Schatten-uit-de-schaduw.jpg
Terry van Druten, hoofdconservator Teylers Museum Haarlen en Jan Six
Jan-Six-in-Telylers-Museum---Schatten-uit-de-schaduw.jpg

2. Centraal Museum 

In het Centraal Museum kun je de grootste Rietveld collectie ter wereld vinden en bijna alles van Dick Bruna. Conservator Oude Kunst Liesbeth Helmus laat zien dat er ook andere grote verrassingen in het depot te vinden zijn, die niet eens op zaal passen. Het museum bezit de geschiedenis van de stad: hoe komt een schilderij van de Haarlemse Hendrick Goltzius dan in dit depot terecht?

De tweede aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 3 juni om 21.10 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 2 terug op NPO Start

Schatten-uit-de-Schaduw-Centraal-Musuem.jpg
Jan Six in het depot van het Centraal Museum
Schatten-uit-de-Schaduw-Centraal-Musuem.jpg

3. Tropenmuseum 

Als je iets wilt leren over hoe mensen leven elders in de wereld, kun je bij het Tropenmuseum terecht. Het museum geeft samen met het Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum Rotterdam vorm aan de missie: inspireren tot wereldburgerschapSarah Johnson is conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika en laat zien wat een speelgoedauto gemaakt van een Amstel-blikje en een eeuwenoud pitabroodje met elkaar gemeen hebben. En een verhaal over Nederlandse teksten op de achterzijde van 19e eeuws Perzische schilderij. 

De derde aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 10 juni om 21.10 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 3 terug op NPO Start

Tropenmuseum schatten.jpg
Jan Six met conservator Sarah Johnson
Tropenmuseum schatten.jpg

4. Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum mag bekend staan om haar oude meesters. Hoofd collecties Marrigje Rikken toont juist modernere pasteltekeningen van twee vrouwelijke kunstenaars. Ze zijn zo kwetsbaar dat ze besloot dat de tekeningen het depot toch niet mogen verlaten later deze maand. En dan is daar nog het meest imposante schuttersstuk uit haar hele collectie, waar we voor naar een speciale locatie moeten om alle 46 schutters in vol ornaat te zien. 

De vierde aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 24 juni om 21.10 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 4 terug op NPO Start

Schatten-uit-de-schaduw-Frans-Hals.jpg
Jan Six in het depot van het Frans Hals Museum
Schatten-uit-de-schaduw-Frans-Hals.jpg

5. Nederlands Openluchtmuseum 

In een fonkelnieuw depot van maar liefst 31.500 m2 heeft het Openluchtmuseum de meeste objecten liggen. De hoogte van een van de ruimtes is speciaal aangepast aan een orgel dat de Watersnoodramp van 1953 heeft overleefd. En dat kun je niet alleen zien, maar ook horen.

De vijfde aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 1 juli om 21.05 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 5 terug op NPO Start

Schatten-uit-de-schaduw-aflevering-5.jpg
Jan Six met curator Inge Schriemer voor 'De Blauwe Mortier', het grootste orgel van Nederland.
Schatten-uit-de-schaduw-aflevering-5.jpg

6. Museum Boijmans van Beuningen 

Het depot van Museum Boijmans van Beuningen mag als enige écht gezien worden. Dit najaar (vanaf 6 november 2021) kun je zelf ontdekken wat er zich binnen in het immense spiegelgebouw afspeelt. Al blijven er verborgen parels die moeilijk te bewonderen zijn, zelfs voor kunsthistoricus Jan Six, die extra zijn best moet doen voor twee heel erg kleine schilderijen die nog uit het originele legaat van Boijmans komen.

De zesde (en laatste) aflevering van Schatten uit de schaduw zie je donderdag 8 juli om 21.05 uur op NPO 2.

Kijk aflevering 6 terug op NPO Start

Schatten-uit-de-schaduw-Boijmans.jpg
Jan Six bekijkt twee piepkleine schilderijtjes van Balthasar Paul Ommeganck 
Schatten-uit-de-schaduw-Boijmans.jpg

Deel dit artikel