Zonder taboes én feestelijk het weekend afsluiten! Splinter Chabot gaat met diverse gasten in gesprek over hun passies, drijfveren en struikelblokken. SPLNTR! is een podium voor jonge en talentvolle makers. Kortom; een shotje inspiratie voor het slapengaan! Deze week schoof Froukje aan om te praten over haar muziek en haar bijzondere jeugd.

Woorden zijn een manier om je gedachten de wereld in te krijgen en dat is precies wat de negentienjarige Froukje doet. De Rotterdamse dame is jong, maar heeft behoorlijk wat te melden. Haar debuutsingle ‘Groter Dan Ik’, waarin ze zingt over de klimaatcrisis, verspreidde zich razendsnel door Nederland. 

Pijn hoort bij het leven

Froukje is opgegroeid in een warm en muzikaal gezin. In de weekenden zetten haar ouders begeleidingsbandjes op waarbij ze samen ter plekke nieuwe teksten onder verzonnen. Met haar zus heeft ze ook een hechte band. Dit komt volgens Froukje onder andere door hoe haar ouders zijn omgegaan met de tragische dood van haar broertje, die aan leukemie heeft geleden. Ze bespraken het openlijk in het gezin en deden er nooit geheimzinnig over: ‘’We hebben geleerd dat pijn bij het leven hoort en dat het ook kan verbinden’’.

blockquote
We hebben geleerd dat pijn bij het leven hoort en dat het ook kan verbinden.
Froukje over het verlies van haar broertje.

Doorbreken tijdens een Pandemie

Toch is het voor Froukje vreemd om tijdens deze pandemie door te breken. Op Spotify heeft ze 250.000 maandelijkse luisteraars. Ze weet dat dit enorm veel mensen zijn, maar het blijft enkel een getal nu ze hen niet kan ontmoeten. Wel heeft ze een gevoel van erkenning gekregen en kan ze niet wachten om voor volle zalen op te treden. Bij SPLNTR! zagen we gelukkig een voorproefje.

Froukje met Heb ik dat gezegd?

Een dialoog aangaan met muziek

Ondertussen is Froukje het gesprek van de dag en dat is exact wat ze wilt bereiken: een dialoog aangaan en mensen bewegen met haar muziek. Na ‘Groter dan Ik’ bracht ze een EP uit met vijf nieuwe liedjes. Ondertussen zijn de nummers ‘Ik wil Dansen’, ‘Onbezonnen’ en ‘Licht en Donker’ miljoenen keren beluisterd. Froukje heeft bewezen dat ze een ware woordkunstenaar is die samen met het verfrissende geluid van producer Jens van der Meij deuren openslaat in de Nederlandse muziekindustrie waarvan we niet eens wisten dat ze er stonden. Afgelopen januari mocht Froukje zelfs op Eurosonic Noorderslag de ESNS Kickstart voor opkomende talenten ontvangen.

Froukje's grootste droom

Toen Splinter aan Froukje vroeg wat haar grootste droom is, gaf ze een bescheiden antwoord. Ze hoopt dat ze over een aantal jaren weet dat ze iets goeds heeft gedaan en dat ze mensen heeft kunnen helpen!

SPLNTR! zie je elke zondag om 21.45 uur op NPO 3. 

Froukje - Ik Wil Dansen
Kijk de eerste aflevering terug op NPO Start!

Deel dit artikel