Splinter Chabot sprak in SPLNTR! met Coco Michelle de Jong. Zij is Nederlands kampioen powerliften maar werd een paar jaar geleden getroffen door een zeldzame spierziekte. Inmiddels tilt deze krachtpatser van 22 jaar maar liefst 160 kilo!

Ongewilde Sit-ups

Toen Michelle zeventien was, werd er een conversiestoornis bij haar vastgesteld. Hierbij gaat er iets fout met de prikkels die vanuit de hersenen het lichaam aansturen. Ze kreeg van de een op de andere dag spasmen in haar buikspieren.

Ze dacht er in het begin niet veel van, maar toen de spasmen niet verdwenen, belde ze uieindelijk een ambulance: ‘’Het was alsof ik ongewilde sit-ups deed’’. Ze kreeg spierverslappers om het probleem te verhelpen, maar de medicatie werkte naar eigen zeggen iets te goed. Als ze probeerde te lopen zakte ze vrijwel meteen door haar benen.

blockquote
De eerste dagen waren echt hel.
Michelle praat over haar conversiestoornis.

Een dieptepunt

‘’De eerste dagen waren echt hel.’’ zegt Michelle tegen Splinter. Ze legt uit dat ze al moeite had met het eten van kale rijst. De smaak gaf haar zoveel prikkels dat ze moest overgeven. Hetzelfde gebeurde met licht en geluid, ze kon er niet meer goed tegen.

Ze kreeg na twee maanden last van psychoses, waardoor ze auditieve hallucinaties kreeg wanneer ze probeerde te slapen. Het dieptepunt is tijdens een dokterbezoek, wanneer Michelle bekent dat ze voor een trein zou willen springen, maar dat simpelweg niet kan door de spierverslappers.

Toen kreeg ze te horen dat ze twee maanden moest wachten voordat ze in therapie kon. Michelle raakt zichtbaar geëmotioneerd wanneer ze dit aan Splinter vertelt.

Michelle in gesprek met Splinter.
Michelle gaat in gesprek met Splinter.
Michelle in gesprek met Splinter.

De overwinning

Michelle laat zich echter niet kennen. Ze gaat naar een kliniek en traint daar met ontspanningsoefeningen. Hierdoor kon ze haar spasmen beter onder controle krijgen. Daarnaast ging ze aan de slag met fysiotherapie en kon ze terecht bij een psycholoog. Ze voelde zich steeds meer deel worden van de maatschappij toen ze begon met krachttraining.

Later maakt Michelle ook kennis met powerliften en is ze meteen verkocht. Ze heeft eindelijk weer het gevoel dat ze ook iets te bieden heeft. Een half jaar later doet ze mee aan het Nederlandse kampioenschap waar ze op de derde plek eindigt. Daarna wordt ze zelfs Nederlands kampioen, een sweet victory na alles wat ze heeft doorstaan.

Een shotje inspiratie voor het slapengaan! Splinter Chabot ontvangt wekelijks jonge, spraakmakende en niet alledaagse gasten uit de wereld van kunst, cultuur, politiek en media.

SPLNTR! zie je elke zondag om 21.45 uur op NPO 3. 

Kijk alles van SPLNTR! terug op NPO Start!

Deel dit artikel