Faried Molai heeft de huidaandoening vitiligo waardoor er op zijn vijftiende pigmentvlekken op zijn huid ontstonden. Uit schaamte sloot hij zichzelf op, maar later overwon hij zijn angsten en stapte hij als model juist in de schijnwerpers. Zijn inspirerende verhaal vertelt hij bij SPLNTR!

Catwalks of fotoshoots?

Het beeld dat de meeste mensen van modellen hebben is vaak perfect tot in de details. Alternatieve modellen maken echter een opmars. We zien ze steeds vaker in een rolstoel, met een maatje groter of bedekt met tattoos.

Faried is ook een succesvol model, ondanks zijn zeldzame huidaandoening. Wanneer Splinter aan Faried vraagt of hij catwalks of fotoshoots leuker vindt, weet hij het antwoord meteen. Faried houdt van de spanning, het publiek en de sfeer rondom de evenementen waar hij regelmatig op de catwalk te vinden is. Hij is echter niet altijd zo zelfverzekerd geweest.

Een zeldzame huidaandoening

Toen Faried vijftien was, begon zijn lichaam de aandoening Vitiligo te ontwikkelen. Dat is een storing in het auto-immuunsysteem waarbij het lichaam de gezonde pigmentcellen, die er normaal voor zorgen dat je huid kleur heeft, als een gevaar ziet. Hierdoor ontstaat er een foutief afweersysteem. De gezonde pigmentcellen worden aangevallen waardoor er pigmentvlekken ontstaan.

Wanneer Splinter aan Faried vraagt hoe het voor hem was om dat te ontdekken, zucht Faried diep. Hij legt uit dat het een moeilijke periode was waarin hij zo veel mogelijk confrontaties probeerde te vermijden.

Faried maakte dagelijks mee dat mensen hem raar aankeken, of dat kinderen naar hem wezen om hun ouders vervolgens te vragen waarom hij er zo uitziet. ‘’Ik keek zo veel mogelijk naar beneden en maakte geen oogcontact.’’ zegt Faried.

SPLNTR-S1E4-Faried2.jpg
Faried in gesprek met Splinter over de aandoening Vitiligo
SPLNTR-S1E4-Faried2.jpg

Genoeg is genoeg

Drie jaar geleden kwam er een kantelpunt. Faried had geprobeerd om zijn huid te laten behandelen, maar zonder succes. Na elke behandeling was zijn huid verbrand en had hij zere plekken. Daarom besloot hij dat het genoeg was: ‘’Ik was het beu om mezelf te moeten verbergen voor anderen.’’

Hij stopte direct met de behandelingen en ging werken in de straatverkoop. Zo dwong hij zichzelf om de confrontatie met zijn grootste angst aan te gaan: contact zoeken met vreemden. Doordat hij zichzelf in het diepe gooide, leerde hij langzaam maar zeker omgaan met de reacties van andere mensen op zijn uiterlijk.

blockquote
Ik was het beu om mezelf te moeten verbergen voor anderen.
Faried besloot om de confrontatie met zijn grootste angst aan te gaan.

Voor altijd bijgebleven

Splinter vraagt aan Faried wat de mooiste reactie is die hij heeft gekregen. Faried pauzeert en krijgt zichtbaar een brok in zijn keel. Hij zegt tegen Splinter dat hij hem niet de mooiste reactie zal vertellen, maar de reactie die hem het meest is bijgebleven.

Hij vertelt dat hij ooit een bericht heeft gekregen van een vrouw die, net als hij, te maken heeft gehad met Vitiligo. Ze woonde in een omgeving waarbij de aandoening werd gezien als een vloek. Ze kreeg het zo zwaar te verduren dat ze zelfmoord overwoog. Sindsdien heeft Faried niets meer van haar gehoord en hij vraagt zich tot de dag van vandaag nog steeds af of ze nog leeft. Faried heeft ook zelfmoordgedachten gehad maar hield het vooral voor zichzelf.

Een grote inspiratie

Het verhaal van Faried is intussen een inspiratie voor een groot aantal lotgenoten. Zelf is hij nu een ware levensgenieter die regelmatig voor de camera of op de catwalk te vinden is. Waar hij zichzelf eerst probeerde weg te stoppen, straalt hij nu zelfvertrouwen uit met zijn unieke uiterlijk. 

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem. Chat via www.113.nl of bel gratis 0800-113.

SPLNTR! zie je elke zondag om 21.45 uur op NPO 3. 

Kijk alles van SPLNTR! terug op NPO Start!

Deel dit artikel