Splinter Chabot spreekt met Jamie Crafoord over haar borstimplantaten:'Ik voelde me niet echt een vrouw', daarom liet ze op haar 22e haar borsten vergroten met siliconen implantaten. Maar na een aantal jaar werd Jamie ernstig ziek door de implantaten. In SPLNTR! legt ze uit hoe ze weer gezond werd en waarom ze vindt dat andere influencers een verkeerd beeld geven van borstvergrotingen. 

blockquote
Ik voelde me nooit echt een vrouw
Jamie Crafoord over waarom ze borstimplantaten nam

Jamie Crafoord ontsnapt aan fatale afloop na borstimplantatie

Toen Jamie Crafoord als puber zag hoe haar vriendinnen wel (grotere) borsten kregen, werd ze onzeker over haar eigen borsten. Als jongvolwassene ging die onzekerheid niet over en besloot ze dat ze borstimplantaten wilde. 

Van reizen naar thuiszorg

Op haar tweeëntwintigste is het zover en laat ze haar borsten vergroten, maar het gaat uiteindelijk helemaal mis. Ze blikt terug naar een vakantie in Frankrijk waar haar klachten twee jaar geleden voor het eerst opspeelden. Ze werd plotseling duizelig en haar hart ging tekeer: ‘’Ik kreeg geen lucht.’’. De plaatselijke arts zei dat er iets mis was met haar ademhaling. Jamie wist echter meteen dat het om haar borsten ging.

Ondanks haar gezondheidsklachten besloot ze de implantaten niet meteen te laten verwijderen, maar de klachten verergerden tot het punt dat Jamie thuiszorg nodig had, ze kon zichzelf niet eens meer aankleden. Uiteindelijk laat Jamie de implantaten verwijderen, waarna haar klachten geleidelijk aan verminderen. Ze is nu weer kerngezond en ze voelt zich beter dan ooit.

Het perfecte plaatje

Jamie heeft als tiener het idee dat haar lichaam niet het 'perfecte plaatje' is en dat dit onrealistische zelfbeeld jonge meisjes en vrouwen misschien door de maatschappij wordt opgedrongen. Ook vindt ze dat borstvergrotingen worden genormaliseerd door influencers. Zo zien we een fragment van Nienke Plas, wie haar operatie vergelijkt met een ‘trip naar Disney World’.

Jamie vindt dat een verkeerd voorbeeld. Ook al is het fijn dat er op een open manier gesproken kan worden over dit soort behandelingen, is het volgens Jamie wel belangrijk om ook de risio's van deze behandelingen te belichten. 

Calm Your Tits

Ze wil een strikte procedure voor het plaatsen van borstimplantaten. Ze is het platformCalm Your Tits gestart en voert nu actie. Wel benadrukt ze duidelijk: ‘’Iedereen moet doen en laten wat ‘ie wilt, ik kan alleen uit mijn persoonlijke verhaal advies geven’’. Meer dan 30.000 mensen tekenden haar petitie en op 14 december 2020 sprak ze in de Tweede Kamer. 

Kijk alles van SPLNTR! terug op NPO Start!

Deel dit artikel