Een shotje inspiratie voor het slapengaan! Splinter Chabot ontvangt ieder weekend spraakmakende gasten. Hij sprak met Wie is de Mol? kandidaat Joshua Nolet, de zanger van de band Chef’s Special, openhartig over depressie. Ook schoof de rest van de band aan. Ze speelden voor het eerst hun nieuwe single bij SPLNTR!

De Cameraploeg van MTV

De Nederlandse popband Chef’Special is wereldberoemd en ontstond in 2007 toen drummer Wouter Prudon en toetsenist Wouter Heeren in contact kwamen met Joshua Nolet. Ze hadden alleen nog vaag gehoord over de zanger die ook wel eens een stukje kon rappen, maar toen ze voor het eerst samen muziek maakten, klikte het meteen. 

Samen met bassist Jan Derks en gitarist Guido Joseph gaat de band vervolgens al vrij snel op tour door Europa. Ze toveren een busje om tot tourbus en rijden langs de kust naar het zuiden van Frankrijk. Onderweg vragen ze bij verschillende kampen of ze mogen overnachten in ruil voor een show.

Wouter vertelt dat dat altijd wel goed ging: ‘’We deden alsof we van MTV waren’’. Als het niet lukte, dan haalden ze een camera uit het busje en beloofden ze dat de camping in de videoclip te zien zou zijn.

blockquote
We deden alsof we van MTV waren.
Wouter Heeren over de eerste Chef'Special tour.

Afraid Of The Dark

Chef’Special speelt in de uitzending van SPLNTR! voor het eerst hun nieuwe single ‘Afraid Of The Dark’. Gitarist Guido Joseph legt uit dat het idee al langer in z’n hoofd speelde omdat we ons in donkere tijden begeven door het hele corona gebeuren. Hij hoopte dat idee in een liedje te gieten om er iets mee te doen waar anderen wat aan hebben.

SPLNTR-S1E6-still ChefSpecial Bank.jpg
Chef'Special praat met Splinter over hun nieuwe single.
SPLNTR-S1E6-still ChefSpecial Bank.jpg

Worstelen met Depressie

Ook voor Joshua is het een persoonlijk lied. Elke winter kreeg hij te maken met een depressie. Zelf omschrijft hij het als volgt: ‘’Al je nieuwsgierigheid en zin in het leven verdampt.’’. Af en toe begreep hij niet meer helemaal waarom hij in de ochtend nog wakker werd. Hij kon op zo’n dag makkelijk in bed blijven, maar wilde die gedachten juist geen podium geven.

De gedachten herhaalden zich waardoor ze krachtiger werden en Joshua er in ging geloven. Soms kreeg hij zichzelf zo ver om op zo’n dag uit bed te komen en op andere dagen moest de band hem eruit halen. Eén ding weet Joshua zeker: ‘’Je moet jezelf in ieder geval niet afsluiten van de rest, dan graaf je echt je eigen graf.’’

blockquote
Al je nieuwsgierigheid en zin in het leven verdampt.
Joshua Nolet over depressie.

Joshua legt uit dat je in zo'n situatie het beste om hulp kan vragen. Laat de mensen om je heen weten dat er iets met je aan de hand is. ‘’Dat is heel lastig.’’ zegt hij. Het is moeilijk om met anderen te delen dat het slecht met je gaat en daarom is het vooral ook belangrijk dat je omgeving je daartoe uitnodigt.

De bandleden van Chef’Special merkten dat het niet goed ging met Joshua en vroegen hem wat er aan de hand was. Daar was Joshua ze ontzettend dankbaar voor. 

Antidepressiva

Vorig jaar besloot Joshua ook zelf een grote verandering in zijn leven te maken door antidepressiva te nemen. Antidepressiva zijn medicijnen die helpen tegen depressie door het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen te beïnvloeden.

Hij heeft er lang mee gewacht omdat hij bang was dat het zijn persoonlijkheid zou beïnvloeden of dat hij zijn creativiteit als artiest zou verliezen, maar dat was bij lange na niet het geval. Ook had hij het gevoel dat hij het probleem zelf moest oplossen en dat antidepressiva zijn zwakte zouden onthullen. Als hij echter terugblikt op de situatie, snapt hij niet waarom hij zo lang heeft gewacht.

Hulp nodig?

Bel MIND korrelatie 0900-1450.

Iedere werkdag van 9.00 tot 18.00 uur, €0,15 p/min

Kijk alles van SPLNTR! terug op NPO Start!

Deel dit artikel