Splinter ging in gesprek met Noah Mbuyamba. Deze veelbelovende voetballer verloor zijn been bij een scooter ongeluk, maar dat houdt hem niet tegen om opnieuw de topsport in te gaan. Over vier jaar wil hij deelnemen aan de Paralympische Spelen in Parijs.

Een omonkeerbaar ongeluk in Jakarta

We draaien de tijd terug naar 2017, toen Noah met twee vrienden op vakantie ging naar Jakarta. Ze waren van plan om naar het strand te gaan en hadden daar twee scooters voor gehuurd. Hij vertelt dat hij niet goed aan het opletten was en de berm in reed, waarna hij met zijn scooter tegen een boom aan knalt.

Hij weet nog goed dat hij vanaf de grond omhoog keek en geen wolkje aan de lucht zag: ‘’Ik dacht dat ik in de hemel was beland.’’ vertelt hij met een glimlach. Die zomer was het echter flink schrikken. Noah voelde meteen dat de pijn vanuit zijn been kwam maar zag de ernst van de situatie op dat moment nog niet in.

Hulpeloos, hopeloos en moedeloos

Na een ambulancerit kreeg hij vrij snel de diagnose ‘compartimentsyndroom’. Dit betekent dat er een verstoring is in de bloedtoevoer naar een spier door een zwelling. Om het been van Noah te redden moest er direct weefsel weggesneden worden zodat het bloed weer kon stromen. De artsen op Jakarta beweerden echter dat hij zonder operatie na een aantal dagen rust weer de oude zou zijn, waarna ze weer door de deur verdwenen.

‘’Toen zat ik daar hulpeloos, hopeloos, moedeloos.’’ vertelt Noah wanneer hij terugblikt op de situatie van toen. Een aantal dagen later verslechtert de situatie waarna hij besluit om zijn ouders te bellen. Die schakelen meteen de zorgverzekering in waardoor Noah bij een ander ziekenhuis in Singapore terecht kan. Hier krijgt hij echter het nieuws waar hij niet op zat te wachten, zijn been moet geamputeerd worden.

blockquote
Toen zat ik daar, hulpeloos, hopeloos, moedeloos.
Noah na het oordeel van de artsen.

Hoop voor een nieuwe toekomst

Noah vliegt terug naar Nederland waar hij zijn familie kan zien, dat voelde erg fijn. Dan herinnert hij zich dat een verpleegkundige in Singapore tegen hem zei dat hij de nieuwe ‘bladerunner’ kon worden. Noah begon zelf ook vooruit te denken en wist dat het een mogelijkheid was om weer te kunnen rennen met een prothese.

Het is ongelooflijk, maar drie maanden na het ongeluk stond hij al bij een talentdag voor paralympische sporten. Daar viel hij meteen op bij de bondscoach vanwege zijn ongekende motivatie.

Noah bij SPLNTR!
Noah zit op de bank bij Splinter met zijn prothese aan.
Noah bij SPLNTR!

Inspireren

Nu werkt Noah hard aan zijn droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen. Hij blijft er echter vrij nuchter onder: ‘’Die medailles zijn allemaal leuk en daar zal je vast je hele leven met trots naar kijken, maar ik hoop dat ik onderweg naar die medailles mensen inspireer en motiveer om het meeste uit hun leven te halen."

SPLNTR! zie je elke zondag om 21.45 uur op NPO 3. 

Kijk de eerste aflevering terug op NPO Start!

Deel dit artikel